Primavara a venit prea devreme. Februarie este probabil cea mai calda luna inregistrata vreodata: „Caldura este un ucigas tacut”

externe

copac inflorit

Lumea a inregistrat probabil cea mai calda luna februarie din istorie, deoarece conditiile asemanatoare primaverii au facut ca florile sa infloreasca mai devreme din Japonia pana in Mexic, au lasat partiile de schi fara zapada in Europa si au dus temperaturile la 38 grade Celsius in Texas, relateaza Reuters.

Desi datele nu au fost finalizate, trei oameni de stiinta au declarat pentru Reuters ca luna februarie este pe cale sa aiba cea mai mare temperatura medie globala inregistrata vreodata pentru aceasta luna, din cauza schimbarilor climatice si incalzirii din Oceanul Pacific de Est, cunoscuta sub numele de El Nino.

Daca se confirma, acesta ar fi al noualea record lunar consecutiv de temperatura care va fi doborat, potrivit datelor Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice din SUA (NOAA).

In emisfera nordica, temperaturile record inseamna ca „primavara vine mai devreme”, potrivit lui Karin Gleason, un cercetator in domeniul atmosferei de la NOAA.

In Statele Unite, temperaturile au fost cu pana la 22 de grade Celsius peste cele normale in aceasta saptamana, orasul Killeen, Texas, stabilind un record de 38 de grade Celsius.

Caldura suplimentara cauzata de incalzirea globala face ravagii asupra sistemelor globale, contribuind la topirea ghetarilor de la poli si din munti, la cresterea nivelului marii si la aparitia unor fenomene meteorologice extreme, a declarat Anders Levermann, fizician la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic.

Temperaturile ridicate record din timpul verii – acum in curs in emisfera sudica – conduc in general la o crestere a numarului de decese cauzate de caldura, a declarat Jane Baldwin, cercetator in domeniul atmosferei la Universitatea California Irvine.

„Caldura este un ucigas tacut”, a spus ea.

NOAA preconizeaza ca exista 22% sanse ca 2024 sa doboare recordul lui 2023 ca fiind cel mai cald an si exista 99% sanse ca acesta sa fie in top 5, a spus Gleason.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: