Primele 5 milioane de carti electronice de identitate vor fi facute cu bani din PNRR. Copiii pot avea astfel de documente inca de la nastere

news

Seful Directiei Generale pentru Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de politie Catalin Giulescu, a declarat, marti, ca minim cinci milioane de carti electronice de identitate vor fi suportate din fonduri alocate prin PNRR, scrie Agerpres.

„Guvernul a adoptat astazi Ordonanta pentru modificarea si completarea unor dispozitii referitoare la evidenta persoanelor si cartea electronica de identitate. Principalele modificari vizeaza, pe de-o parte, crearea cadrului normativ pentru suportarea de catre stat din fonduri alocate prin PNRR a costului cartii electronice de identitate pentru minim 5 milioane de carti electronice emise. Primele 5 milioane vor fi cu siguranta suportate din fondurile PNRR alocate in acest sens. Un al doilea element esential este crearea mecanismului de interoperabilizare a sistemelor de evidenta pe care Directia de Evidenta Persoanelor le gestioneaza, este vorba de actualul sistem informatic national pentru evidenta persoanelor si sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civila care va deveni operational in toamna acestui an. Vorbim de interoperabilizare a sistemelor informatice. In ordonanta se stabileste ca vor fi continuate aceste proceduri de interoperabilizare a sistemelor. Avem in vedere sistemul informatic gestionat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, plus alte sisteme din care vom prelua anumite informatii, exonerand astfel cetateanul de obligativitatea de a prezenta anumite documente”, a afirmat chestorul de politie, intr-o conferinta de presa la Guvern.

El a explicat ca este vorba de simplificarea procedurilor si ca va exista optiunea ca parintii sa poata solicita carte de identitate pentru minori pentru a putea sa-si exercite dreptul la libera circulatie in spatiu UE.

„De la momentul in care vom initia extinderea emiterii cartii electronice de identitate la nivel national, in vara acestui an, cetateanul va trebui sa se prezinte fizic, nu va mai fi obligat sa prezinte certificatele de stare civila. Informatiile relevante vor fi preluate din sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civila. In masura in care detine o proprietate pentru care exista un cadastru, informatiile referitoare la adresa urmeaza sa se stabileasca domiciliul sau resedinta urmeaza sa fie preluate din sistemul informatic gestionat de ANCPI. Un alt element esential este ca vom pune in circulatie cartea electronica de identitate optionala pentru minori, chiar incepand de la nastere, de la 0 la 14 ani parintii avand optiunea sa solicite acest document de calatorie pentru a putea sa-si exercite dreptul la libera circulatie in spatiu UE.”

El a precizat ca cetatenii au optiunea de a alege intre cartea electronica de identitate si cartea de identitate simpla, adica fara suport electronic de stocare, in functie de interesele sau credinta fiecarui cetatean.

„Aceasta optiune exista, este reglementata si va ramane neafectata in continuare. Totusi, recomandarea noastra este, pentru a beneficia de serviciile de e-guvernare, pentru a accesa serviciile electronice de la distanta, sa se opteze pentru cartea electronica de identitate”, a spus chestorul de politie.

Catalin Giulescu a aratat ca in momentul in care vor fi realizate anumite dezvoltari tehnice, respectiv in maximum 6 luni, anumite proceduri vor fi simplificate, dand ca exemplu faptul ca in prezent cererea de emitere a unui document de identitate se completeaza olograf, iar la momentul in care va fi initiata extinderea emiterii cartii electronice de identitate la nivel national cererea va fi generata automat de sistemul informatic, informatiile fiind aduse din alte sisteme cu care exista interoperabilitate.

„Cetateanul va trebui sa se prezinte doar pentru preluarea imaginii si, dupa caz, a imaginii celor doua amprente, vorbim aici de cartea electronica de identitate, intrucat suntem obligati sa respectam niste rigori impuse de legislatia europeana”, a spus el.

Acesta a precizat ca atat cartea electronica de identitate, cat si cartea de identitate simpla vor fi emise intr-un format similar celui al permisului de conducere sau al cardului bancar.

„Elementele de securitate sunt adecvate erei de securitate in care traim, astfel incat vor fi eliminate actualele riscuri de securitate”, a adaugat chestorul de politie.

El a mai aratat ca cetateanul care se prezinta cu 30 de zile inainte de implinirea varstei de 18 ani va putea sa beneficieze de un document de identitate corespunzator, amintind ca in prezent sistemul nu permite emiterea unei carti de identitate cu o valabilitate de 7 ani daca o persoana se prezinta cu o zi inainte de a implini 18 ani.

„Pe viitor, schimbarea domiciliului sau aplicare resedintei va putea fi facuta de acasa din fata unui dispozitiv electronic. Intrucat informatiile digitale deja le avem cererea va fi depusa in interfata electronica, un functionar va evalua acea cerere si intr-un termen foarte scurt o va aproba, astfel incat cetateanul va avea posibilitatea sa-si inscrie singur prin intermediul unui cititor pe care va trebui sa-l detina, cititoarele nu sunt foarte complexe, sunt chiar accesibile sau vom avea niste ghisee mobile unde cetateanul se va putea deplasa si va putea sa-si insereze acele informatii referitoare la domiciliu sau resedinta”, a mai spus chestorul de politie.

In cazul celor care au viza de flotant, viza de resedinta va fi inscrisa in suportul de stocare. Pentru cartile de identitate simple se emite un document care constituie dovada de resedinta, reglementari in acest sens urmand a fi adoptate in perioada urmatoare.

Acesta a indicat ca pe cartea de identitate electronica va exista sigla UE.

Catalin Giulescu a aratat ca in judetul Cluj, unde se desfasoara un proiect pilot, au fost emise aproximativ 7.100 de carti de identitate electronice, pana in prezent. Cei care au deja emise carti electronice pot beneficia de gratuitate atunci cand vor fi emise noile documente. El a precizat ca proiectul va fi extins in Capitala, cel mai probabil in vara acestui an, apoi la nivelul municipiilor, probabil in toamna, iar la finalul toamnei la nivelul marilor municipii resedinta de judet.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: