Primele actiuni in Parlament pentru demiterea lui Cazan si a sefului Jandarmeriei: „E o insulta pentru victimele evenimentelor din 10 august”

politica

Deputatul USR PLUS Mihai Politeanu solicita demiterea sefului Jandarmeriei, Alin Mastan, dupa ce fostul coordonator al represiunii din 10 August, Laurentiu Cazan, a fost numit sef al Jandarmeriei Prahova.

„Jandarmeria si-a trimis batausii in Prahova. Ca deputat USR PLUS de Prahova nu voi accepta acest lucru.

‼️ Astazi a fost confirmata numirea lui Laurentiu Cazan ca sef al Jandarmeriei Prahova, prin decizia Inspectorului general al Jandarmeriei Alin Masta, ordin semnat pe data de 28 decembrie.

Laurentiu Cazan a condus operatiunile abuzive si violente ale Jandarmeriei, la comanda politica, in raspuns la protestele anticoruptie din 10 august 2018. Este inacceptabila numirea acestei persoane ca sef al Jandarmeriei Prahova. E o insulta pentru victimele evenimentelor din 10 august, dar si o insulta pentru prahoveni.

Ca deputat USR PLUS de Prahova solicit:

Demisia sau demiterea imediata a lui Laurentiu Cazan. Daca are o urma de respect pentru cetatenii Romaniei si pentru ceea ce ar trebui sa insemne juramantul unui ofiter de ordine publica, atunci demisia e singura cale onorabila de a iesi din aceasta situatie. In cazul in care acesta nu intelege ca trebuie sa isi dea demisia, trebuie sa fie demis de catre seful Jandarmeriei Romane.

Demisia Inspectorului general Alin Masta pentru gestul iresponsabil si fara rusine de a-l numi pe Cazan intr-o asemenea functie de conducere”, a anuntat Politeanu pe Facebook.

Politeanu a mai spus va demara mai multe actiuni in Parlament pentru forta o „reformare” a Jandarmeriei.

„In raport cu aceasta noua mizerie a Jandarmeriei, voi actiona, in concret, ca deputat de Prahova astfel:

Voi formula o Intrebare Parlamentara catre ministrul de interne Lucian Bode pentru a cere explicatii despre acest caz si despre actiunile urgente pe care trebuie sa le ia pentru o reforma profunda a acestei institutii care, dupa 30 de ani de la Revolutie, are inca reflexele militiei comuniste;

Voi solicita presedintelui Comisiei pentru aparare, ordine publica si securitate nationala, din care fac parte, sa il cheme in fata comisiei pe seful Jandarmeriei Alin Mastan pentru a da explicatii despre aceasta situatie si pentru a-i transmite direct solicitarile de mai sus.

Pe termen mediu, in urmatoarele luni, voi deschide dialogul cu societatea civila pentru a schimba Legea privind organizarea si functionarea Jandarmeriei, astfel incat aceasta institutie sa devina un serviciu public in slujba cetatenilor, nu un instrument politic de represiune.

Am fost si eu, pe 10 august, in Piata Victoriei, alaturi de colegii si prietenii mei din societatea civila, alaturi de zeci de mii de romani si imi amintesc in clar teroarea din aceea seara cand sute de oameni nevinovati si pasnici au fost gazati, fugariti si batuti.

‼️ Laurentiu Cazan si Jandarmeria in ansamblul ei poarta raspunderea morala si legala pentru actiunile de abuz si violenta din aceea seara. Si trebuie sa raspunda pentru ce au facut”, a mai scris Politeanu.

Locotenent-colonelul Laurentiu Cazan, coordonatorul interventiei jandarmilor la mitingul din 10 august din Piata Victoriei, a fost numit sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova, anunta presa locala.

Cazan l-a inlocuit in functie pe colonelul Liviu Coman. „Incepand cu data de luni, 28 decembrie a.c., la comanda Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Prahova a fost numit, pentru o perioada de sase luni, locotenent colonelul Laurentiu Cazan”, a anuntat purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, colonel Sorin Despina. Despina a precizat ca Liviu Coman a fost trecut in rezerva, „cu drept de pensie”.

Laurentiu Cazan a fost coordonatorul interventiei jandarmilor din Piata Victoriei, la mitingul din 10 august, cand au avut loc incidente violente.

Atunci, peste 400 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Cazan a fost pus sub urmarire penala de DIICOT, insa apoi dosarul a fost clasat. El era urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals.

„Maiorul Cazan Laurentiu Valentin, in data de 10.08.2018, in calitate de comandant al actiunii de mentinere a ordinii publice in cadrul manifestatiei desfasurate in Piata Victoriei, a creat aparenta unei actiuni legale de restabilire a ordinii publice si a ordonat interventia in forta pentru evacuarea participantilor la protest, cauzand astfel o vatamare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare si libertatea de intrunire prevazute de Constitutia Romaniei, Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Ordinul de interventie pentru evacurea pietei a fost emis cu incalcarea dispozitiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si a art. 33, 34, 36 si 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinta exercitarii de catre militarii din subordine a unor acte de violenta nejustificate de situatia operativa si de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte indreptate inclusiv impotriva copiilor, altfel decat in mod gradual si fara a inceta dupa realizarea scopului misiunii, producandu-se vatamarea unui numar mare de participanti la protest.

In noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Actiunilor Operative, intocmit la nivelul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, sa consemneze in mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucuresti a aprobat interventia in forta pentru restabilirea ordinii publice in Piata Victoriei si ulterior a determinat folosirea Jurnalului Actiunilor Operative ca dovada a modului legal in care s-ar fi desfasurat interventia in forta”, afirmau procuorii militari, inainte ca dosarul sa fie preluat de DIICOT.

Conform raportului desecretizat al MAI privind interventia violenta a jandarmilor in timpul protestului din 10 august 2018, la ora 13:55 a fost instalat „Punctul de Comanta Inaintat”. Comandantul actiunii de represiune a fost maiorul Laurentiu Cazan.

Componenta comandamentului:

Maior Laurentiu CAZAN – comandantul Actiunii/(i.), Adjunct al Directorului General pentru Ordine Publica;

Maior Ionut CRISTEA – Adjunct al Directorului General pentru Paza;

Maior Adrian VLAD – (i.) Sef al Seviciului Misiuni Ordine Publica (DGJMB);

Locotenent-colonel Marius SOARE – Sef Serviciu Cercetare-Documentare (DGJMB);

Colonel Gheorghe MITITELU – ofiter specialist;

Locotenent-colonel Aurelian IORGA – Sef Serviciu Prevenire si Combatere Fapte Antisociale;

Maior Victorita DINCA – Serviciul Psihologic;

Locotenent Ionut Nicolae – IGJR/DOSP (ofiter specialist);

Comisar Adrian IALOMITEANU – DGPMB;

Subcomisar Alexandru URDU – Brigada Rutiera;

Maior Simona MORARU – ISUBIF;

Marian Cioltan – Institutia Prefectului;

Comentarii: