Primele arestari in Iran in cazul doborarii avionului ucrainean. Regimului ii este tot mai teama de proteste

externe

Autoritatile iraniene au arestat mai multe persoane in legatura cu doborarea unui avion ucrainean langa Teheran, incident soldat saptamana trecuta cu moartea tuturor celor 176 de pasageri si membri ai echipajului, transmite DPA.

„Am efectuat investigatii intensive si cateva persoane au fost arestate”, a declarat marti un purtator de cuvant al ministerului justitiei, citat de agentia de presa Isna. El nu a precizat din ce institutii fac parte suspectii.

Avionul companiei Ukraine International Airlines a fost lovit de o racheta in 8 ianuarie, la scurt timp dupa ce fortele iraniene au lansat rachete asupra unor baze din Irak folosite de militarii americani.

Garzile Revolutionare iraniene au recunoscut ca au gresit, considerand aeronava civila o amenintare pentru o instalatie militara, la scurt timp dupa decolare.

Tragedia i-a revoltat pe multi iranieni, iar aparenta tentativa de musamalizare a provocat proteste antiguvernamentale in urma carora au fost arestati circa 30 de manifestanti la Teheran si in alte orase, amimteste Agerpres.

Iranul a respins acuzatiile ca ar incerca sa ascunda informatii legate de incident. Un purtator de cuvant al guvernului a afirmat luni ca presedintele Hassan Rouhani a aflat adevarul abia la doua zile dupa incident. In mediile sociale, aceasta pozitie a provocat noi critici din partea celor care se intreaba cum a fost posibil ca informatiile sa ajunga atat de greu la presedinte.

Protestatarii au cerut pedepsirea celor vinovati de atac si demisia tuturor oficialilor implicati in musamalizare. Criticile s-au extins si la adresa presei de stat, in special a televiziunii IRIB, de unde trei moderatori au demisionat recent, sustinand ca nu vor sa mai minta poporul. IRIB sustine ca a difuzat doar informatii din surse guvernamentale si ca si-a facut datoria.

In prezent, se speculeaza ca revolta ar putea afecta aniversarea a 41 de ani de la Revolutia Islamica din Iran, luna viitoare, si chiar i-ar putea determina pe alegatori sa voteze impotriva candidatilor puterii la alegerile parlamentare din 21 februarie.

Rouhani a dat publicitatii un comunicat prin care a cerut marti desfasurarea fara intreruperi a anchetei. „Acest caz nu este unul normal si trebuie sa ajunga in fata unei instante speciale si sa fie anchetat riguros de mai multi experti”, a declarat presedintele, care a cerut din nou o investigatie completa si transparenta, ale carei rezultate sa fie facute publice indiferent de continutul lor, iar vinovatii sa fie judecati. „Trebuie sa ne asiguram ca o astfel de tragedie nu va mai avea loc niciodata in tara noastra”, a adaugat el.

Presedintele a afirmat ca nu va accepta o versiune a evenimentelor in care singurul vinovat sa fie cel care „a apasat pe buton” si ca mai multe institutii trebuie sa isi recunoasca responsabilitatea stabilita in urma anchetei. Potrivit lui Rouhani, nu este in joc doar dreptatea pentru victimele din avion, ci si securitatea Iranului. El si-a exprimat regretul profund pentru incident si a declarat ca a discutat cu liderii tarilor afectate de atac, carora le-a promis o ancheta minutioasa.

Conform unor oficiali iranieni, la bordul avionului doborat se aflau 147 de iranieni, dintre care unii cu dubla cetatenie, precum si 29 de cetateni din Afganistan, Canada, Suedia si Ucraina. Medicii legisti au identificat pana acum 61 de victime, ale caror ramasite pot fi trimise familiilor. In alte cazuri au fost considerate necesare analize ale ADN, deoarece au fost gasite doar fragmente din corpuri, a precizat pentru Isna un purtator de cuvant al politiei.

Purtatorul de cuvant al ministerului justitiei a afirmat marti ca ar dori expulzarea din Iran a ambasadorului Regatului Unit, Rob Macaire, deoarece acesta a participat sambata la un priveghi pentru victime. „Un ambasador britanic participa la un eveniment ilegal si face fotografii (…) asta nu este in niciun caz acceptabil”, a spus el.

Decizia privind eventuala expulzare revine insa ministerului de externe, care i-a comunicat diplomatului ca va fi declarat indezirabil in cazul unui alt incident de acelasi gen.

Macaire a fost retinut pentru scurt timp dupa participarea la eveniment. El a declarat ca s-a oprit doar cinci minute la o ceremonie in memoria victimelor si a plecat cand participantii au inceput sa strige sloganuri, fara a participa la demonstratie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: