Primele concluzii ale ANCHETEI de la Colectiv. De ce s-a propagat focul atat de REPEDE – VIDEO

news

Potrivit primelor date din ancheta penala in cazul Colectiv, incendiul a izbucnit din cauza artificiilor de exterior care au aprins in cateva secunde burele de pe peretii clubului.

Potrivit Romania TV, testele au aratat ca focul s-a extins din cauza buretelui. Concluziile preliminare au fost transmise procurorilor de la Parchetul General.

Expertii de la Petrosani au reconstituit incendiul din Colectiv si au concluzionat ca artificiile de exterior au aprins imediat buretele de pe pereti, iar focul s-a extins in 50 de secunde la tavan.

Expertii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani au efectuat un experiment judiciar pentru a stabili modul in care s-a produs si extins incendiul care a avut loc in clubul din Bucuresti, in seara zilei de 30 octombrie. La experiment au participat seful Institutului National de Criminalistica, dar si procurorul de caz.

„In cadrul expertizei, am efectuat un experiment tehnic pe o anumita portiune relevanta din clubul Colectiv, respectiv zona cu stalpul pe care au urcat flacarile spre tavan. A fost o simulare la scara 1 la 1, adica la scara reala. Am creat exact conditiile din club si am studiat mecanismele de initiere si de propagare a incendiului pe portiunea relevanta. Focul s-a propagat foarte repede si a produs foarte mult fum si gaze. Am recoltat si probe de gaz din mai multe puncte. Experimentul a fost si inregistrat video. Mai multe nu va pot spune, cert este ca nu am mai intalnit niciodata in toata activitatea mea un asemenea caz. Simularea am efectuat-o la solicitarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Expertiza urmeaza sa o finalizam in aproximativ o luna de zile si o vom inainta procurorilor”, a declarat George Gaman, directorul Institutului, pentru „Evenimentul zilei”.

Numarul persoanelor decedate in incendiul de la Colectiv este de 62, dintre care 27 au murit in incendiu, 24 in spitalele din tara si 11 dintre ranitii transferati in strainatate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: