Primele detalii, s-au apucat deja de treaba. Organizatia pentru „oameni CINSTITI”, care va fi condusa de Ciolos, Plesu si Pruna, ia avant

politica

Valeriu Nicolae, initiatorul organizatiei pentru „oameni cinstiti”, din a carei conducere vor face parte Dacian Ciolos, Andrei Plesu si Raluca Pruna, vine cu noi detalii despre modul in care va functiona si ce isi propune sa realizeze.

Dupa ce a anuntat, marti dimineata, ca intentioneaza sa demareze acest proiect, Nicolae a fost asaltat de sute de cereri ale unor romani care vor si ei sa se implice. El este dispus sa contribuie cu 300 de euro pe luna, afirmat ca sunt inca cativa zeci de oameni gata sa contribuie financiar pentru sustinerea proiectelor.

„Cum nu sunt prea bun la plans de mila si am chef sa caut solutii am decis sa bag mana in buzunarul propriu si sa finantez asa ceva. Am intalnit o multime de oameni mai destepti ca mine si care au mai multa legitimitate sa decida cum s-ar putea aloca acesti bani in directiile cu care mai toti suntem de acord ca ar trebui sa mergem asa ca am decis sa fiu exclusiv donator.

Incerc sa obtin de la o banca un cont fara costuri care sa fie si total transparent si sa se potriveasca la ceea ce am in cap si imediat dupa ce reusesc trimit coordonatele. Daca are cineva o idee mai buna nu va sfiiti. Eu cred ca cel mai bine ma pricep sa conving oameni ca merita sa facem ceva. Cum facem acel ceva cat mai bine sper sa ma ajutati si voi.

Faptul ca o sa donez 300 de EUR pe luna pentru un astfel de fond in cazul in care reusim sa il punem la punct nu inseamna ca nu voi continua sa fac ceea ce fac in Ferentari. Multumesc tuturor care au comentat, share-uit, sunat. Ma simt cam coplesit”, a scris Nicolae pe Facebook.

Citeste si: Se organizeaza REZISTENTA in fata PSD. Apare o organizatie de sprijin a „oamenilor cinstiti”: „Dacian Ciolos, Plesu si Pruna vor fi in consiliul director”

Pe blogul sau, Valeriu Nicolae ofera mai multe detalii despre acest proiect, in care se va implica si premierul Dacian Ciolos.

De ce ?

Televiziuni si presa pline de trambite si vuvuzei legati de sobolani politici sau de mafioti.

Coruptie, mecanisme administrative disfunctionale, lipsa de incredere generala, transparenta mai deloc, bani care sunt legati mai tot timpul de interesele unuia sau unora(putini) care au in general interesul in a-si intari pozitiile de putere: Hrebegiuci, Ghiti, Cocosi, Nastasi si emanatiile lor.

Polarizare, suspiciune, teorii ale conspiratiei promovate din greu in spatiul public pentru a sustine o clasa politica usor de manipulat.

Oameni faini care stau cat se poate de departe de politica si care sunt profesionisti care ar fi platiti de 5 pana la 10 ori mai putin daca ar fi parte a sistemului administratiei publice.

Jurnalisti adevarati care trebuie fie sa faca si alta meserie, fie sa faca niste compromisuri pentru a putea supravietui.

Ce anume ?

Un fond prin care sa poata fi sprijinite initiative alternative la ceea ce avem acum. 100% transparent, adica sa se vada fiecare donatie si toate deciziile( cine ia deciziile?) despre finantarile care vor fi sustinute din acest fond sa fie publice.

Contributia la fond trebuie sa fie exclusiv privata si sa fie sustinuta de minim 200 de oameni (din medii cat mai diferite, cu opinii diferite, dar cu valori comune) care sa contribuie lunar( timp de cativa ani ??). Cu cat suntem mai multi cu atat mai bine.

Fondul va fi administrat de consilii directoare constituite din oameni care isi pot dovedi realizarile si competentele si va decide cheltuielile din acest fond. (La cat timp se schimba Consiliul Director? Cine il alege/numeste?)

Fondul ar trebui- in opinia mea- sa fie administrat de o banca in cadrul unei initiative de CSR( responsabilitate sociala a firmelor). In felul acesta ar putea sa si produca bani in cazul in care fondurile stranse ar depasi cheltuielile necesare.

Primul Consiliu Director focusat pe reforma administrativa si politica va fi constituit din (5-7 ???) Dacian Ciolos, Andrei Plesu si Raluca Pruna care sunt oameni cu idei diferite, competente, dar cu rezultate si experiente greu ( eu cred imposibil) de contestat si cu obsesia de a face bine pentru Romania. Toti cei trei sunt capabili sa isi recunoasca greselile si au facut-o public. Consiliul Director va include si alti oameni alesi( de catre cine?) pe baza competentelor si integritatii lor si pe cat posibil care sa aiba optiuni politice cat mai diverse. Consider ca a nu avea optiune politica este tot optiune.

Similar va fi ales si un Consiliu Director pentru jurnalism de investigatie care va fi total independent de primul consiliu si care va putea decide finatari pentru ?% din fond. Exista optiunea sa folosim consilii/jurii care exista deja si care au dovedit ca sunt functionale. In cazul in care apar si alte idei si exista indeajuns de multa finantare facem tot asa.

Consiliul director nu va fi platit.

Rolul consiliului director va fi de a selecta si de a responsabiliza beneficiarii( trebuie detaliat?)

Ce sa finantam ?

Burse pe termen lung pentru oameni (cine sunt oamenii astia? de unde vin ei? sunt in afara politicii, sunt masteranzi?) care sa ajute reforma administrativa si reforma politica( cum sa functioneze ajutorul asta trebuie detaliat?). Oameni care sa vina cu idei implementabile care sa ne ajute sa simplificam si profesionalizam administratia romaneasca. Care sa responsabilizeze sau sa ajute clasa politica sa ia decizii bazate pe profesionalism. Oameni pe care sa putem sa ii pregatim sa devina politicieni asa cum ar trebui si sa nu trebuiasca sa invete totul din mers asa cum se intampla in cazurile cele mai bune acum.

Burse pe termen lung (ce inseamna termen lung 12 -24 de luni, mai mult?) pentru jurnalisti de investigatie care sa dezvaluie cum functioneaza sobolanismul politic sau orice alt subiect care merita investigat, dar nu poate fi finantat din cauza relatiilor nesanatoase care exista intre o buna parte a media, mafioti si clasa politica. Burse care sa ajute organizatii deja existente cum ar fi Casa Jurnalistului, Rise Project sau altii daca isi doresc sa faca investigatie pe politic. Desigur pot sa investigheze daca au chef si activitatea fondului controlat de celalat Consiliu Director sau cei care sunt parte a lui.

Fondul insa este super necesar asa cum este super nevoie ca oameni mai destepti decat mine sa ne ajute in a gasi cele mai eficiente modalitati de a reforma Romania pe criterii meritocratice.

Cum acest fond este gandit ca o forma de responsabilitate civica, eu nu voi fi prezent in niciun fel in managementul acestuia, ci voi fi unul dintre sper eu- multii- sustinatori.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: