Primele F-16 donate Ucrainei de Olanda vor ajunge in Romania peste doua saptamani. Si rachete Patriot sunt trimise catre Ucraina

externe

avioane F-16, aprobare, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Ucraina, anthony blinken,

Primele avioane de lupta F-16 de fabricatie americana pe care Olanda le doneaza Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din Romania in termen de doua saptamani, a anuntat luni premierul olandez demisionar Mark Rutte.

„Ma astept ca rachetele Patriot sa fie livrate in scurt timp, pentru a ajuta Ucraina in iarna care urmeaza. Si aceeasi viteza este valabila si pentru avioanele F-16”, a declarat Rutte in timpul unei videoconferinte cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost postata pe X.

„Primele vor fi expediate la centrul de antrenament din Romania in urmatoarele doua saptamani, astfel incat din acea zi sa ne pregatim pentru continuarea antrenamentelor”, a mai spus el.

Danemarca, Norvegia si Belgia au anuntat, de asemenea, ca vor oferi avioane F-16 Ucrainei.

Ministrul apararii Angel Tilvar a semnat la sfarsitul lunii august Scrisoarea de intentie intre Ministerul Apararii Nationale din Romania, Ministerul Apararii al Regatului Tarilor de Jos si Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregatire F-16 din Romania. In vederea implementarii acestui proiect, Fortele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 in Baza 86 Aeriana „Locotenent aviator Gheorghe Mociornita”, facilitand astfel pregatirea efectiva a pilotilor.

„Prin intermediul acestui centru, Romania se angajeaza sa ofere un mediu de instruire de inalta calitate, cu acces la resurse tehnice si know-how de ultima generatie nu doar pentru pilotii romani, ci si pentru cei din statele aliate si partenere, inclusiv Ucraina” a anuntat la vremea respectiva ministrul apararii nationale, citat de news.ro.

„Ceea ce se intampla acum in Gaza si atacul terorist asupra Israelului si toate urmarile de acolo nu ne vor, nu trebuie si nu ne pot distrage atentia de la ceea ce se intampla intre voi si Rusia, de la faptul ca luptati impotriva agresiunii Rusiei”, i-a spus Rutte lui Zelenski. „Trebuie sa ne asiguram ca lumea este capabila sa se concentreze deopotriva pe Ucraina si, desigur, se preocupa foarte mult de ceea ce se intampla acum in Orientul Mijlociu”, a aratat premierul olandez.

„Tarile de Jos vor continua sa sprijine Ucraina in fata agresiunii continue a Rusiei, atat timp cat va fi necesar”, l-a asigurat inca o data pe Zelenski premierul Mark Rutte.

„Nevoia existentiala de a riposta la agresiunea rusa ramane prioritatea noastra, atat pentru Ucraina, cat si pentru securitatea Europei in ansamblu. I-am confirmat acest lucru inca o data presedintelui Zelenski astazi, in timpul unei videoconferinte. Tarile de Jos sprijina Ucraina pe mai multe fronturi. (…) Am putut sa-l informez pe presedintele Zelenski ca avioanele F-16 pe care Tarile de Jos le-au promis pentru a consolida apararea aeriana ucraineana vor ajunge la centrul de pregatire din Romania peste doua saptamani. Aceasta inseamna ca in scurt timp vor putea incepe cursurile de pregatire pentru pilotii ucraineni care le vor pilota”, a scris Mark Rutte pe X.

El a precizat ca a discutat, de asemenea, cu Zelenski despre progresele facute in stabilirea unui coridor alternativ pentru exportul de cereale pe Marea Neagra si a anuntat ca Tarile de Jos vor pune la dispozitia Ucrainei nave de patrulare pentru a mentine aceasta ruta in siguranta.

„Am purtat recent discutii pe aceasta tema in orasul-port Odesa. Atrocitatile comise de Rusia nu trebuie sa fie uitate. Pentru a asigura acest lucru, Olanda ramane implicata in investigarea crimelor Rusiei. O a patra misiune medico-legala olandeza se afla in prezent in Ucraina, sub auspiciile Curtii Penale Internationale, pentru a aduna dovezi ale crimelor de razboi”, a mai anuntat Mark Rutte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: