Primele modificari grave aduse legilor justitiei in Parlament. Procurorii vor putea fi controlati de ministrul Justitiei

politica

Comisia speciala privind modificarea legilor justitiei a adoptat miercuri o serie de amendamente prin care se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justitiei, asupra procurorilor si se introduce obligativitatea pentru magistrati de a depune anual declaratii pe propria raspundere ca nu sunt agenti acoperiti ai serviciilor secrete, iar rolul verificarii acestor declaratii revine comisiilor parlamentare de control al SRi si SIE. USR a criticat dur modificarile adoptate de majoritatea PSD – ALDE – UDMR, despre care a spus ca sunt ”aberante”.

”Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei”, prevede unul dintre amendamentele formulate de PSD – ALDE la legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Initiatorii si-au motivat demersul prin punerea legii in acord cu Constitutia.

Parlamentarii USR au criticat insa modificarea, explicand ca acesta inseamna de fapt eliminarea independentei procurorilor.

”Procurorii nu mai sunt independenti in exercitarea activitatii lor. S-a votat un amendament care prevedea aceasta independenta in legea 303, iar acum s-a modificat acel articol si se preiau dispozitii din Constitutie, care sunt dispozitii foarte largi. In prezent, aveam o reglementare care era ca o completare la ceea ce spune Constitutia, ca o garantie ca magistratii – si procurorii, vrem nu vrem, sunt in continuare si vor fi magistrati – se bucura si ei, nu doar judecatorii, de aceasta caracteristica a independentei. S-a sustinut, ceea ce este iesit din comun, de catre domnul deputat Arpad, ca nici macar pentru emiterea unui mandat de aducere procurorul de caz nu trebuie sa fie independent, ci trebuie sa aiba un acord pe linie ierarhica pana la cel mai inalt procuror. E absolut incalificabila o asemenea teorie”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

”Practic, in acest moment procurorii sunt limitati la solutiile pe care le dau, numai in acele situatii ei beneficiaza de independenta. In schimb, in celelalte situatii, in celelalte acte pe care le intocmesc in dosar, asa cum este articolul in forma prezenta, se subintelege ca ei nu mai sunt independenti si ca ar trebui ca toate aceste acte sa fie verificate de un organ ierarhic superior sau de ministru. Formularea cea mai fericita era ca in toate situatiile prevazute de lege ei sa beneficieze de aceasta independenti”, a spus la randul sau si senatorul USR George Dirca.

La propunerea deputatei ALDE Steluta Cataniciu, comisia speciala a adoptat si urmatorul amendament la legea 303/2004: ”Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativa si executiv”.

”Nu este oportun absolut deloc un astfel de amendament. Nu am vazut judecatori care sa defaimeze institutiile publice cum se incearca sa se acrediteze aici. Este o tema falsa. Dar vedem in schimb o hotarare, hotararea numarul 1 a Curtii Constitutionale, prin care se incearca o cenzura a opiniei judecatorilor. Vedem ca practic se incearca sa se cenzureze opiniile judecatorilor, ceea ce este inadmisibil”, a explicat deputatul USR Stelian Ion.

Nu in ultimul rand, comisia a adoptat o serie de reglementari in ceea ce priveste relatia magistratilor cu serviciile secrete.

Astfel, la propunerea Asociatiei Magistratilor, s-a adoptat amendamentul care prevede ca „apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, are ca efect eliberarea din functia detinuta”.

O serie de alte amendamente, propuse de Uniunea Nationala a Judecatorilor, prevad ca magistratii completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informatii.

De asemenea, serviciilor secrete le este interzis sa racoleze judecatori sau procurori.

”Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 (judecatori, procurori, magistrati-asistenti, personal de specialitate juridica asimilat acestora si personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor – n. red.) ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste”, se arata intr-un amendament adoptat miercuri.

”Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat (…) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens”, se arata intr-un alt amendament adoptat de comisie.

”Mai este o reglementare foarte grava, prin care comisiile de supraveghere, comisiile parlamentare de supraveghere a activitatii SRI, vor avea posibilitatea sa cerceteze declaratiile date de judecatori si de procurori, ceea ce mi se pare iarasi o imixtiune inacceptabila in activitatea acestor magistrati. Pentru ca nu o comisie parlamentara este cea indreptatita, deocamdata este CSAT-ul cel care poate face o asemenea verificare, in niciun caz comisiile parlamentare”, a criticat deputatul USR Stelian Ion modificarea adusa de comisia condusa de Florin Iordache.

”Practic, in acest momnent ne indepartam de la rolul esential pe care il avem, si anume rolul de a legifera si capatam din ce in ce mai multe atribute in rolul de a cerceta. Din punctul nostru de vedere, noi nu am fost mandatati de catre alegatorii nostri sa cercetam aici in parlament absolut nimic si trebuie sa legiferam”, a remarcat si senatorul USR George Dirca.

”Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de un serviciu de informatii care priveste sau are legatura cu justitia este informatie de interes public”, se prevede intr-un alt amendament adoptat de comisia speciala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: