externe

Primele succese ale masurilor dure luate de noul presedinte al Argentinei: Inflatia incetineste pentru a doua luna. Urmeaza noi masuri de austeritate

Inflatia din Argentina a incetinit in februarie pentru a doua luna consecutiva, in timp ce presedintele de dreapta Javier Milei continua sa promoveze masuri de austeritate si de dereglementare in incercarea de a revigora economia tarii aflate in dificultate, relateaza Associated Press.

Potrivit cifrelor publicate marti de agentia guvernamentala de statistica INDEC, inflatia lunara din Argentina a incetinit la 13,2% in februarie, fata de 20,6% in ianuarie si 25,5% in decembrie. La nivel anual, insa, inflatia ramane cea mai mare din ultimele trei decenii, depasind 276% in februarie.

Oficialii guvernamentali si analistii anticipeaza o crestere a preturilor in luna martie din cauza unei combinatii de cresteri ale preturilor la energie, combustibil, educatie privata si servicii medicale, printre altele.

Guvernul lui Milei a declarat ca scaderea inflatiei din februarie a fost rezultatul unei „discipline fiscale puternice”.

Milei, care se autointituleaza anarho-capitalist, a preluat puterea in decembrie si a anuntat aproape imediat o serie de masuri socante, inclusiv o devalorizare cu 50% a monedei nationale, in speranta ca va reusi sa tina sub control inflatia galopanta a tarii.

Ca parte a acestor masuri, guvernul a eliminat unele subventii de stat in domeniul energiei si al transporturilor.

Milei a anuntat un plan de ajustare dureros menit sa evite hiperinflatia si a avertizat ca masurile vor avea initial un „impact negativ asupra nivelului de activitate, a ocuparii fortei de munca, a salariilor reale si a numarului de persoane sarace”.

Se estimeaza ca aproximativ 40% din populatie traieste in saracie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

47 de minute ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

3 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

5 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

4 ore ago