Primele tancuri T-72 au ajuns deja la fortele din Ucraina, trimise de Cehia: „Republica Ceha ajuta Ucraina atat cat poate si va continua sa ajute”

externe

Republica Ceha a trimis tancuri T-72 si vehicule de lupta pentru infanterie BVP-1 in Ucraina, a declarat marti o sursa ceha din domeniul apararii pentru Reuters.

Televiziunea publica din Cehia a prezentat initial transportul, publicand pe Twitter imagini cu un tren incarcat cu cinci tancuri si cinci vehicule de lupta. Aceasta a precizat ca transportul a fost un cadou convenit cu aliatii din NATO.

Televiziunea a mentionat ca informatia a fost confirmata de seful Comisiei pentru afaceri europene din Camera inferioara a Parlamentului ceh, Ondrej Benesik, care a declarat pentru Reuters ca a primit informatia de la expertul in aparare al partidului sau, crestin-democratii.

O sursa din cadrul comunitatii cehe de aparare a confirmat, de asemenea, ca tancurile si vehiculele de lupta au fost trimise, dar a refuzat sa dea mai multe detalii, invocand probleme de securitate.

Ministrul Apararii, Jana Cernochova, a declarat in Parlament ca nu va confirma sau infirma detalii despre ajutorul ceh pentru Ucraina.

„Va voi asigura doar ca Republica Ceha ajuta Ucraina atat cat poate si va continua sa ajute prin (furnizarea) de echipamente militare, atat usoare, cat si grele”, a declarat Cernochova.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a declarat ca Republica Ceha a trimis Ucrainei un ajutor militar in valoare de aproape 1 miliard de coroane (45 de milioane de dolari) de la inceputul razboiului, la 24 februarie, dar a refuzat sa dea alte detalii.

Vehiculele cehe sunt doar cel mai recent exemplu de echipamente militare venite din Occident. La 1 aprilie, Germania a aprobat livrarea catre Ucraina a catorva zeci de vehicule de lupta de infanterie (IFV), pe fondul criticilor potrivit carora Berlinul nu a trimis suficient ajutor militar Kievului.

Aliatii NATO vor discuta despre livrarea de mai multe arme catre Ucraina atunci cand ministrii de externe se vor intalni miercuri si joi, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: