Primesc bani rudele celor decedati de Covid-19? Raspunsul indignat al doctorului Alexandru Rafila: „Lipsa de logica si lipsa de bun-simt”

news

Medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a comentat revoltat zvonurile distribuite pe retelele de socializare conform carora rudele celor decedati din cauza coronavirusului ar primi bani pentru a sustine aceasta cauza a decesului.

„Aici sa stiti ca m-ati prins, pentru ca nu inteleg care este scopul acestui demers. Cand un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. In ce fel ar putea sa influenteze completarea unui certificat? Pentru ca acest document se completeaza de catre medic.

Este exclus ca acest lucru sa se poata intampla. Repet: nu inteleg care poate sa fie finalitatea. Ca sa para ca au murit mai multe persoane? Cred ca mor suficiente, nu trebuie sa ajungem la cifre si mai mari decat cele care se inregistreaza acum. Dimpotriva! Noi ne luptam sa avem cat mai putine decese.

Lipsa de logica si lipsa de bun-simt pentru astfel de afirmatii cred ca este evidenta pentru cine este de buna-credinta”, a declarat Rafila la Digi24.

„Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred ca si dvs cunoasteti foarte multe persoane publice din Romania care au fost infectate. Din pacate, repetam cateodata un scenariu pe care l-am mai intalnit si in anul 2009, cand a existat pandemia cu A(H1N1), asa-numita gripa porcina, cand trigger-ul pentru oameni ca sa se vaccineze a fost legat de evolutia tragica a bolii in cazul unei persoane cunoscute, o persoana publica.

Sunt foarte multe drame, am numerosi colegi care s-au infectat si care au trecut prin forme medii spre severe ale bolii si pentru care am fost foarte ingrijorat.

Faptul ca virusul exista pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar. Mai mult, noi, la Institutul „Matei Bals”, dar si la alte institutii, la Institutul Cantacuzino, dar si in zona privata au existat studii care au secventiat integral genomul acestui virus sa vada daca are „un specific” romanesc, pentru ca exista intotdeauna aceasta dorinta de a da o nota de originalitate inclusiv bolilor infectioase; este un virus, insa, care nu a suferit mutatii majore si care se dovedeste in continuare ca se si transmite cu mare usurinta si ca produce in continuare complicatii si poate sa duca la deces”, a mai spus Rafila.

Mai mult despre:

Comentarii: