Primii 10 voluntari care pleaca la lupta contra rusilor in Ucraina: 6 americani, 3 britanici si un german. Au deja experienta de razboi

externe

Un grup de 10 veterani din fortele pentru operatiuni speciale se afla in Polonia si se pregatesc sa treaca in Ucraina, unde intentioneaza sa dea curs ofertei presedintelui Volodimir Zelensky de a se „alatura apararii Ucrainei, Europei si lumii”, potrivit unui veteran al armatei americane care le organizeaza trecerea.

Grupul, format din sase cetateni americani, trei britanici si un german, este antrenat in cadrul NATO si are experienta in lupta corp la corp si in lupta antiterorista. Ei doresc sa fie printre primii care se vor alatura oficial noii Legiuni Internationale de Aparare Teritoriala a Ucrainei, pe care Zelensky a anuntat-o duminica, informeaza BuzzFeed News. Doi fosti ofiteri de infanterie americani isi fac, de asemenea, planuri pentru a veni in Ucraina si a asigura „conducerea” grupului, a declarat veteranul recrutor al armatei.

In timp ce in capitala ucraineana au avut loc lupte intense pentru a patra zi, iar presedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca fortele de descurajare nucleara sa fie in alerta maxima, Zelensky a indemnat persoanele din intreaga lume care pot ajuta la combaterea „tacticilor josnice” ale Moscovei sa se inroleze in fortele armate ale Ucrainei.

„Acesta este inceputul unui razboi impotriva Europei, impotriva structurilor europene, impotriva democratiei, impotriva drepturilor fundamentale ale omului, impotriva unei ordini globale a legii, a regulilor si a coexistentei pasnice”, a declarat Zelensky intr-o declaratie prin care a anuntat decretul de creare a unitatii. „Oricine doreste sa se alature apararii Ucrainei, Europei si lumii poate veni si sa lupte cot la cot cu ucrainenii impotriva criminalilor de razboi rusi.”

Vestea unei unitati straine oficiale a fost intampinata cu entuziasm de membrii Legiunii Nationale din Georgia, o forta anglofona de voluntari cu experienta militara occidentala care antreneaza trupele ucrainene si care, uneori, se deplaseaza pe front alaturi de puscasii marini ai tarii.

„Asta este ceea ce am asteptat. Este foarte bine”, a declarat Levan Pipia pentru BuzzFeed News, un soldat al legiunii si veteran al armatei georgiene in razboiul din 2008 cu Rusia.

Mii de luptatori straini au venit in Ucraina de cand a inceput razboiul Rusiei impotriva tarii, in 2014. In timp ce cei mai multi dintre ei au fost rusi si cetateni ai altor foste republici sovietice, sute au venit din Uniunea Europeana, aproximativ 40 au sosit din SUA si cel putin 12 din Marea Britanie, potrivit reportajului realizat de BuzzFeed News si cercetarilor independente efectuate de experti care urmaresc astfel de luptatori.

Strainii occidentali care au venit in Ucraina sunt o echipa pestrita. Exista idealisti care cred ca propriile lor tari nu fac suficient pentru a-i ajuta pe ucraineni sa-si asigure libertatea. Exista si turisti care sar de la un conflict la altul in cautare de aventura, povesti de razboi si bani. Si mai sunt extremistii care au vazut oportunitati de a se asocia cu grupurile paramilitare de extrema dreapta care lupta in Ucraina. Desigur, unii dintre straini se incadreaza in mai multe categorii.

BuzzFeed News l-a intalnit pe Aiden Aslin, un cetatean britanic in varsta de 27 de ani, care se afla in al patrulea an de serviciu in cadrul puscasilor marini ucraineni, pe linia frontului estic din Pavlopil. „Vreau doar sa sprijin statul ucrainean, poporul si sa ii ajut sa lupte pentru suveranitatea si independenta lor”, a spus el.

Unii membri ai armatei ucrainene considera ca luptatorii straini umplu golul creat de bocancii militari occidentali oficiali pe teren in Ucraina. Presedintele Joe Biden a declarat in repetate randuri ca fortele americane nu vor fi desfasurate in tara pentru a lupta alaturi de ucraineni. SUA au retras instructorii militari din vestul Ucrainei la inceputul acestei luni.

Intr-un briefing cu reporterii duminica, ministrul de externe Dmitro Kuleba i-a invitat pe strainii interesati sa se alature unitatii internationale sa contacteze misiunile diplomatice straine ale Ucrainei in tarile lor respective.

„Acum, acesti oameni au dreptul legal si cadrul legal de a lupta sub lantul de comanda al fortelor armate ale Ucrainei”, a spus el. „Accesul lor in Ucraina va fi facilitat in cea mai mare masura posibila”. El a adaugat: „Impreuna l-am invins pe Hitler si il vom invinge si pe Putin”.

Comentarii: