externe

Primii pilotii ucraineni care au terminat antrenamentul pentru F-16 se intorc acasa. In curand vor veni si avioanele

Purtatorul de cuvant al Fortelor Aeriene Ucrainene a anuntat ca unii dintre pilotii ucraineni au terminat antrenamentele necesare pentru a pilota avioanele F-16 Fighting Falcon, relateaza Newsweek.

Maiorul Illia Ievlas, care a fost numit seful Serviciului de relatii publice al Comandamentului Fortelor Aeriene in martie, a declarat ca un numar nespecificat de piloti ucraineni au terminat pregatirile pentru a pilota aeronava fabricata din SUA.

In razboiul inceput de presedintele rus Vladimir Putin in februarie 2022, Ucraina s-a bazat pe avioanele MiG si Suhoi din era sovietica.

Cativa dintre aliatii Kievului s-au angajat sa trimita avioane F-16, iar pilotii ucraineni sunt antrenati de o coalitie internationala. Instruirea are loc in Franta, Regatul Unit, Danemarca, Romania si Statele Unite.

„Pregatirile sunt in desfasurare. Acest proces continua in mod constant la diferite niveluri si avem deja piloti care isi finalizeaza pregatirea pe F-16 si, de indata ce va deveni posibil, avioanele F-16 vor ajunge in Ucraina”, a spus Ievlas. „Desigur, acesti piloti vor fi deja pregatiti sa efectueze misiuni de lupta direct in spatiul aerian ucrainean”, a mai spus el.

Ministerul britanic al Apararii a anuntat anterior, la sfarsitul lunii martie, ca 10 ucraineni au absolvit scoala militara de zbor din Marea Britanie dupa ce au urmat „antrenament intensiv” cu instructorii Royal Air Force. Acei piloti au continuat apoi o pregatire de zbor mai avansata in Franta.

Ministrul Apararii, Grant Shapps, a declarat atunci ca pilotii ucraineni „au primit cea mai buna pregatire disponibila si sunt acum cu un pas mai aproape de a se alatura luptei impotriva invaziei ilegale a lui Putin”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

2 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

48 de minute ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

4 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

6 ore ago