„Primim amenintari cu moartea. Maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara”. Plangeri ale primarilor din Secuime, Iohannis a reactionat ferm

news

Primarii din Sfantu-Gheorghe si din Miercurea-Ciuc s-au plans in fata presedintelui Iohannis, aflat in vizita in judetele Covasna si Harghita, ca „maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara”. „Maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara. Vrem ca limba maghiara sa fie a doua limba oficiala in Tinutul Secuoesc. Primim amenintari cu moartea pe Facebook, suntem considerati teroristi la Bucuresti”, a declarat Antal Arpad, primarul din Sfantu-Gheorghe.

„Auzim de dimineata pana seara ca problema comunitatii a fost rezolvata de statul roman. Doar noi putem spune cum ne simtim in Romania

Prima problema- nu suntem recunoscuti in aceasta tara in conditiile in care nu am migrat din motive economice, doar granitele s-au miscat deasupra noastra.

Stim ce pierdere a avut comunitatea din Transilvania in ultima suta de ani. Stim politica national-comunista dusa de Bucuresti, era stabilit anual cati romani sa se mute la Tg Mures pentru schimbarea raportului etnic. Avem probleme cu scolile. Suntem intimidati zi de zi, primim amenintari cu moartea pe Facebook, suntem considerati teroristi, iata ca justitia nu a luat decizii in aceasta privinta.

Rolul presei este de a ne stigmatiza. Multe minciuni. Sunt cazuri exceptionale, avem si noi extremistii nostri, dar nu se poate sa fim toti stigmatizati.

Credem in modelul european. Nu ne dorim sa fim o automie etnica. Noi dorim o sansa pentru un nou inceput, sa construim un viitor, trebuie sa pornim de la Declaratia de la Alba Iulia. Cotizam mai mult la bugetul national mai mult decat multe judete.

Maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara, dorim un parteneriat stategic intre romania si maghiari. Ne dorim automie fiscala, acceptarea steagului Tinutului secuiesc”, i-a spus primarul din Sfantu-Gheorghe lui Klaus Iohannis.

Presedintele a tinut sa puna lucrurile la punct.

„Nu exista cetatean roman sau etnic maghiar care nu este preocupat de sanatate, de locul de munca, de educatie, de starea drumurilor, de perspectiva de dezvoltare, de felul in care se prezinta Romania in Europa, acestea sunt precocupari comune. Este posibil sa discutam si despre istorie. Au incercat oameni foarte educatie sa scrie ceva despre istoria Transilvaniei si depinde de etnia scriitorului cum este scrisa aceasta.

Eu sunt dispus sa avem o discutie despre Declaratia de la Alba Iulia. Mi-e draga actuala constistituie, sunt presedintele acestei Romanii, recursul la istorie este un pic riscant daca este folosit de politicieni pentru motive politice sau politicianiste. Daca in Transilvania merge cineva panala 1918, riscul este sa se mearga pana mai devreme. Poate veni cineva si sa discute de ce a fost prin secolul 16 .

Toate aceste lucruri trebuie discutate, pot fi discutate, dar intr-un cadru calm, de preferinta academic, nu intr-o zona politica. Cetatenii simpli nu au studiat istoria, nu stiu de mult ori ce inseamna aceste date”, a raspuns presedintele.

El a exclus autonomnia pe criterii etnice. „Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai daca duce la modernizarea administratiei, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindca ar inhiba dezvoltarea”, a subliniatpresedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza marti o vizita de lucru in judetele Harghita, Covasna si Vrancea. Seful statului participa la dezbaterea „Coerenta si transparenta — exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna”, la care sunt prezenti aproximativ 300 de reprezentanti ai administratiei publice locale din cele doua judete.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: