CIA a aflat. Primul conflict major la Kremlin din cauza esecurilor din Ucraina, Peskov recunoaste. Washington Post: Putin a fost infruntat direct de un membru al cercului sau intim de la varful Rusiei

externe

Un membru al cercului intim al presedintelui Vladimir Putin l-a infruntat pe acesta in legatura cu esecurile din invazia ratata a Rusiei in Ucraina, a relatat The Washington Post, citand serviciile secrete americane.

Individul, pe care Washington Post nu l-a numit, i-ar fi exprimat lui Putin ingrijorarea cu privire la proasta gestionare a efortului de razboi si fata de greselile facute de liderii militari rusi.

Potrivit publicatiei americane, detaliile dezacordului si identitatea individului care l-a provocat pe Putin au fost incluse in informarea serviciilor de informatii catre presedintele Joe Biden.

„De la inceputul ocupatiei am asistat la o ingrijorare tot mai mare din partea mai multor persoane din cercul intim al lui Putin”, a declarat pentru The Post un oficial de informatii occidental care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „Evaluarile noastre sugereaza ca acestia sunt deosebit de iritati de recentele pierderi rusesti, de directia gresita si de deficientele militare extinse”.

Rusia a suferit o serie de esecuri in campania sa de preluare a controlului asupra Ucrainei. Fortele ucrainene au respins recent armata rusa de pe mii de kilometri patrati de teritoriu in estul Ucrainei, ceea ce a determinat Kremlinul sa lanseze o mobilizare haotica a rezervistilor si civililor.

Raportul privind infruntarea din cercul intim al lui Putin este notabil, deoarece oficialii de rang inalt rareori il provoaca direct.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Putin, a recunoscut ca au existat dezacorduri cu privire la razboi.

„Exista dezacorduri cu privire la astfel de momente. Unii cred ca ar trebui sa actionam diferit”, a declarat Peskov pentru The Washington Post. „Dar toate acestea fac parte din procesul obisnuit de lucru”.

La inceputul anului, planurile de a cuceri capitala ucraineana Kiev au fost abandonate pe fondul unei rezistente puternice din partea fortelor ucrainene si a unor pierderi grele pentru armata rusa.

A urmat un impas timp de luni de zile, dar efortul de succes al Ucrainei din septembrie de a impinge inapoi Rusia a starnit critici deschise chiar si in randul aliatilor si comentatorilor de obicei loiali Kremlinului.

Cercul interior de elita al lui Putin este format in principal din fosti oficiali din domeniul securitatii si al serviciilor de informatii, pe multi dintre ei cunoscandu-i din perioada petrecuta la Sankt Petersburg si in KGB, precursorul sovietic al agentiilor de securitate de astazi.

Mai mult despre:

Comentarii: