Categories: newspolitica

Primul CSAT cu Tudose – Presedintele Iohannis anunta decizii majore pentru Romania

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa, marti, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Printre subiectele abordate, seful statului a mai vorbit despre fenomentul migratiei si despre razboiul din Siria, precum si despre o Europa cu mai multe viteze si securitatea Uniunii.

De asemenea, presedintele a anuntat ca Romania va avea pregatita o forta de interventie ce poate participa la misiuni externe formata din aproape 3.000 de persoane.

”O sedinta cu o ordine de zi destul de bogata. Am discutat despre strategia UE pe dimensiunea de securitate si aparare. O tema prezentata de MAE, importanta pentru noi. Vizeaza, in prima etapa, cercetarea militara, modul in care industria europeana de aparare poate fi imbunatatita, apoi cum ar putea colabora armatele europene. A fost aprobata, iar concluzia: Romania e interesata de acest proiect si doreste sa devina parte din acest proiect. Nu se mai discuta despre Europa cu mai multe viteze, ci de proiecte la care participa cine doreste si cine poate. Cand e vorba despre securitatea granitelor si a cetatenilor, Romania doreste sa participe.

Misiuni externe la care participa Romania au fost discutate. Am aprobat toate acestea. Am majorat numarul fortelor ce pot fi puse la dispozitie. Am aprobat un numar de 1793 de persoane, numar maximal, ce pot participa MAPN si 971 de persoane de la MAI, civili si militari, in misiuni externe. Au mai fost stabilite un numar de militari si civili ce sunt in asteptare pe teritoriul national si pot fi alocati suplimentar”, a declarat seful statului.

Acesta a precizat ca a fost aprobata carta alba a Apararii si a vorbit si despre raportul SRI pe 2016.

„Am avizat Cartea Alba a Apararii 2017. Am analizat un raport al MAI privind evolutia fenomenului migratiei, in special ilegala. Acest fenomen care s-a intensificat neasteptat de mult in 2015 a devenit ceva cu ce trebuie sa ne confruntam zilnic. Acesta a fost mesajul pentru MAI, nu mai e o criza limitata in timp,l trebuie sa ne pregatim sa facem fata acestei miscari pentru multi ani de acum inainte. Nu exista niciun indiciu ca presiunea se va diminua
Nu avem semnale pozitive in ce priveste razboiul din Siria, MAI trebuie sa fie bine pregatit.

Am aprobat raportul de activitate al SRI pe 2016, un raport complet, bine documentat, si care a aratat o data in plus cat de importanta e munca SRI pentru a ne apara de teroristi”, a completat Iohannis.

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de la Palatul Cotroceni s-a incheiat in jurul orei 13.00, dupa aproximativ doua ore de discutii. Oe ordinea zi s-au aflat, printre altele, stabilirea efectivelor pe care le poate pune armata la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului national in anul 2018 si planul de inzestrare cu tehnica militara in perioada 2017-2026.

A fost prima sedinta a CSAT la care participa premierul Mihai Tudose, precum si noii ministri Adrian Tutuianu (Aparare), Mihai Fifor (Economie) si Ionut Misa (Finante).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

BEC a respins candidatura lui Florin Calinescu la Parlamentul European. Partidul lui nu a strans suficiente semnaturi

Biroul Electoral Central a respins, marti, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unita (PDU) la…

3 ore ago

Italia adopta masuri pentru a permite activistilor anti-avort sa intre in clinicile in care se fac intreruperi de sarcina

Partidele italiene de opozitie au declarat ca drepturile femeilor din Italia au primit o lovitura…

10 ore ago

Rusia incearca sa faca din Gagauzia o noua „Transnistrie”. Acelasi scenariu ca in anii ‘90

Ce se intampla acum in Gagauzia ne aminteste de evenimentele din stanga Nistrului din anii…

3 ore ago

Carles Puigdemont spune ca partidul sau pro-independenta este aproape de a prelua controlul asupra regiunii catalane

Fostul presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care traieste in auto-exil de la incercarea esuata de…

10 ore ago

La Paris, flacara olimpica va trece pe la teatrul Bataclan si pe la Memorialul Shoah

In luna iunie, cand va ajunge la Paris, flacara olimpica va trece pe langa teatrul…

10 ore ago