politica

Primul dosar la CEDO privind „10 August”. Impuscat cu o grenada in picior, a fost la un pas sa-si piarda viata: „Nu ma mai intorc definitiv in Romania”

Doru Oprea, protestatar ranit grav in timpul represiunii din 10 august 2018, anunta ca va da in judecata statul romana la CEDO dupa clasarea dosarului legat de violentele jandarmilor din Piata Victoriei. El a adaugat ca a plecat definitiv in Franta. „In Romania nu ma mai intorc. Pentru mine e un capitol incheiat”, a subliniat Oprea.

Doru Oprea a fost grav ranit, in 10 august 2018, de grenadele folosite de Jandarmerie in Piata Victoriei. Un obiect i-a strapuns corpul, foarte aproape de artera femurala. Niciun oficial al statului nu a fost interesat de cazul lui si nici macar nu a fost chemat la audieri de procurorii din dosarul „10 August”.

„De ce acel procuror a clasat dosarul fara sa ne audieze? Eu am fost ranit, impuscat cu o grenada in picior plus gloante de cauciuc in glezna, cu raport IML si patru plangeri penale depuse impotriva unor persoane importante din statul roman, ministrul de interne, seful jandarmeriei, prefectul capitalei plus colonelul in alb, cel care a coordonat trupele speciale. Eu nu inteleg de ce in trei ani nu am fost audiat niciodata. Dupa ce am depus plangerile am predat la tribunalul militar si blugii gauriti cu grenada, plini de sange, capacul extras din mine in noapte cand am fost operat. Mie mi s-a pus viata in pericol. Medicul mi-a spus ca capacul s-a oprit la 2mm de artera femurala. Daca nu ajungeam mai repede la el puteam sa mor. Viata mi-a fost pusa in pericol”, a declarat Oprea pentru RFI.

Reporter: Spuneti ca ati depus mai multe plangeri penale. Ati fost grav ranit in evenimentele de atunci. In aceste conditii, luati in considerare sa va adresati Curtii Europene a Drepturilor Omului?

DO: Da, asta e dorinta mea. Asta am vorbit si cu avocatul meu. Urmatorul pas este merg la DIICOT sau nu stiu unde, ca sa imi recuperez toate bunurile pe care le-am lasat. Sper sa le primesc. Sa nu imi zica ca sunt probe si ca le tin secretizate. Pasul urmator este sa ma indrept de urgenta catre CEDO. O sa ma coordonez si cu colegii mei, cu ceilalti de la ONG-uri si mai stiu cativa prieteni care au fost raniti atunci. Unii au picioarele arse. Un coleg are o gaura in pulpa dreapta. Nu e coleg, e un prieten. Ne stiam din piata de la proteste. Noi asa ne ziceam, colegi. Mi-e jena sa dau statul roman in judecata la CEDO pentru a cere daune si a mi se face dreptate. Dar este ultima solutie. Mi-as fi dorit ca o data cu schimbarea puterii, pentru ca am inteles ca justitia a fost controlata politic de PSD, dar acum ca s-a eliberat am crezut ca procurorii ne vor audia. Vor scapa de presiunea politica si vor trimite dosarul in instanta pentru ca niste judecatori, pe baza probelor si a audierilor sa stabileasca cine e vinovat. Justitia e o putere independenta in statul roman. Din pacate nu avem alta solutie decat sa dam statul in judecata. Iar daca vom primi despagubiri si ni se va face dreptate tot eu, care sunt antreprenor ce plateste taxe si impozite si care nu a lucrat niciodata la statul roman, impreuna cu toti cetatenii romani, voi plati pagubele pe care le-au produs niste angajati ai statului roman, care primesc bine merci salarii. Unii s-au pensionat si au pensii speciale. Acum incaseaza pensii…

Rep: Ce va mai amintiti din acea zi fatidica de 10 august 2018, atunci cand ati fost ranit? In cateva cuvinte, ce va amintiti?

DO: Eu am ajuns cu un coleg de-al meu, fotograful Octav Dragan, pe la ora 12 in Piata Victoriei. Am stat toata ziua acolo. Am protestat. In principiu, eu am fost la multe proteste dupa ordonanta 13. Am fost aproape la toate. Am stat 100 de zile cel putin. La ora 23, cand s-a dat ordinul de evacuare al pietei, lucru de care am aflat dupa aceea, eu eram chiar la gard in fata guvernului, cu mana pe gard, in fata jandarmilor. La ora 23 ei au dat gardurile la o parte si au inceput sa vina spre noi. Multimea s-a speriat. Luati de val, toti am inceput sa alergam fiindca au inceput sa arunce cu tunul de apa si sa traga cu grenade. Eu am simtit o grenada care a cazut langa mine. A explodat. Mi-a tiuit urechea stanga. Nu am stiut ce s-a intamplat. Dupa aceea am vazut ca imi curge sange din picior. Tot acolo mai era un prieten de-al meu, Dragos Preda. Lui i-am spus ca m-au impuscat si sa mergem repede la o ambulanta ca sa ajungem acolo. El m-a tras. M-a tinut cu mana stanga fiindca brutele veneau din spate sa ne bata cu bastoanele. Multimea alerga. Iar noi trebuia sa alergam cumva contra multimii, in dreapta, fiindca ambulanta era pe Bulevardul Aviatorilor. Daca stiti de la guvern, multimea era impinsa spre Antipa si lumea a inceput sa alerge in dreapta pe Kiseleff. Eu trebuia sa ajung la ambulanta din Aviatorilor. Mi-am dat seama ca nu putea sa ajung la cea de pe Kiseleff pentru ca acolo erau carele de televiziune. Dupa accea am fost luat cu salvarea si dus la spital. M-au operat la 3 dimineata si am stat 9 zile in spital. A trebuit sa mai fiu inca o data operat la chirurgie plastica.

Rep: Ati decis la destul de scurt timp dupa aceste evenimente sa imigrati in Franta. Va veti mai intoarce definitiv in tara?

DO: Nu, in Romania niciodata definitiv. Vin aici pentru ca ii am pe ai mei la Timisoara. Vin la Bucuresti. Am familie. Il am pe fiul meu aici. Pandemia m-a prins blocat aici. Dupa cum stiti a picat tot turismul in toata Europa si nu am mai avut ce face. Am ramas blocat aici. Dar in Romania nu ma mai intorc. Pentru mine e un capitol incheiat.

Citeste si: El este protestatarul cel mai grav ranit, a fost la un pas sa-si piarda viata: „Nu a venit nimeni, nici de la Politie, nici de la procuratura”

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Piedone ridica miza. Anunt pentru Ciolacu si Firea: „Niciodata, niciodata. Niciodata nu ma voi retrage, dar niciodata”

Cristian Popescu Piedone a sustinut apasat, marti seara, la Antena 3 ca "niciodata" nu se…

4 ore ago

Qatar: Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila si pozitiva” in negocierile pentru incheierea razboiului

Biroul politic al Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila…

10 ore ago

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului au fost recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

10 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

10 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

10 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

10 ore ago