politica

Primul efect major al votului iresponsabil al PSD din Parlament. Crestere brusca a euro, este cel mai mare nivel de tranzactionare din istorie

Moneda euro a depasit nivelul de 4,86 lei in tranzactiile de pe piata interbancara in ziua in care PSD a fortat in Parlament cresterea pensiilor cu 40%. 

Euro a depasit nivelul de 4,86 lei in tranzactiile de pe piata interbancara, imediat dupa votul din parlament prin care a fost adoptata majorarea cu 40% a pensiilor. Este cel mai mare nivel de tranzactionare din istorie, pe fondul ingrijorarilor legate de finantarea deficitului public si de retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, anunta Biziday.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marti, ca Guvernul va folosi toate parghiile pentru a impiedica intrarea in vigoare a legii care prevede majorarea pensiilor cu 40% si a alocatiilor, precizand ca aceasta masura nu face altceva decat „sa indrepte Romania spre incapacitate de plata”.

„De fapt, PSD ce isi doreste? Sa nu mai poata fi platite pensiile, sa nu mai existe bani ca sa poata fi platite salarii, sa nu mai fie bani de investitii, sa nu mai avem bani pentru alocarea catre autoritatile locale, sa nu mai avem bani pentru chetuielile sociale. Asta vrea PSD si asta este rezultatul in care noi acceptam decizia unei majoritati toxice care distruge Romania incetul cu incetul in fiecare saptamana prin toate aberatiile de legi pe care le adopta in Parlament. Nu acceptam aceasta crestere. Guvernul pe care il conducem va ataca la Curtea Constitutionala aceasta lege, de asemenea, nu vom accepta sub nicio forma aceste majorari fara fundament pentru ca nu putem accepta ca destinul Romanei sa fie pus intre paranteze de niste iresponsabili care isi bat joc de Romania. Toate parghiile constitutionale si legale pe care le avem la dispozitie le vom folosi pentru a impiedica intrarea in vigoare a acestei aberatii economice si care sa permita Romaniei sa isi continue cursul firesc, cursul normal”, a declarat Orban, la Cluj.

Potrivit acestuia, cresterea votata risca sa arunce Romania intr-o criza economica.

„PSD a aratat ca este dusmanul Romaniei. Iresponsabilitatea PSD risca sa arunce Romania intr-o criza economica pe care abia ce am depasit-o. Sa votezi in conditiile unei contractii economice care a dus la o lipsa de venituri majorari de 6,7% din PIB fara existenta niciunui venit suplimentar demonstreaza ca PSD-ul este de fapt inamicul public nr. 1 al Romaniei si al economiei Romanesti. Readuc aminte ca Guvernul pe care il conduc a majorat punctul de pensie cu 14%, in cifra absoluta 167 de lei, cea mai mare majorare a punctului de pensie din istoria majorarii punctului de pensie, si asta in conditii de criza economica. Nu exista alta tara europeana care sa fi crescut pensiile in perioada de criza economica generata de pandemie, decat Germania”, a mai spus Orban.

Premierul considera si ca majorarea alocatiilor este un act populist, in conditiile in care acestea deja au fost majorate.

„Votarea de catre majoritatea PSD a unei legi de dublare a alocatiilor in acelasi an in care PNL dublase alocatiile la legea bugetului de stat a fost un act populist, fara niciun fundament economic si fara niciun fel de baza in veniturile reale existente pentru bugetul de stat. Cu toate astea, am tinut cont de nevoia copiilor de a creste alocatiile si am asigurat cresterea alocatiilor in cinci etape succesive, prima etapa de crestere cu 20% a fost incepand cu luna august, deja in septembrie alocatiile platite au fost majorate cu 20%. Este maximum pe care il poate asigura economia romaneasca astazi”, a afirmat Ludovic Orban.

El a explicat ca o astfel de majorare duce spre incapacitate de plata.

„Orice crestere de cheltuieli, asa cum sunt cresterile de cheltuieli provocate de criminalii economici de la PSD, nu face altceva decat sa indrepte Romania spre incapacitate de plata. La ora actuala, urmare a votului din Parlament, deja Romania sufera. Deja este pusa sub semnul intrebarii capacitatea de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare si rezilienta. Exista oficiali europeni care au scris clar ca vor pune sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei de a accesa fondurile din facilitatea de rezilienta si recuperare din cauza acestor cresteri aberante ale cheltuielilor publice care nu au la baza niciun fel de venit si care nu se bazeaza pe niciun fel de prognoza economica”, a aratat Orban.

Potrivit acestuia, exista riscul cresterii costurilor finantarilor si costurile imprumuturilor.

„Ii rog pe parintii si bunicii nostri sa ma creada pe cuvant. Cresterea punctului de pensie cu 167 de lei este maximum pe care ni l-am putut permite in conditii de rationalitate economica si in conditiile in care noi vrem ca orice crestere a pensiei sa fie insotita de garantia capacitatii de a putea plati acea pensie crescuta. Nu se poate mai mult. Oricine promite mai mult de fapt da marul otravit catre oameni. Credeti ca daca am fi avut resurse financiare, nu am fi crescut pensiile? Cu siguranta le-am fi crescut. Populismul, demagogia PSD nu fac altceva decat sa arunce Romania intr-o situatie de criza din care vom iesi si mai greu”, a mai spus Orban.

Plenul Parlamentului a adoptat, marti, rectificarea bugetara pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la cresterea cu 40% a punctului de pensie. S-au inregistrat 242 voturi ”pentru”, 147 ”impotriva” si 11 abtineri.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit caruia punctul de pensie se majora cu 14%, in acest fel ramanand in vigoare Legea sistemului public de pensii care prevede cresterea acestuia cu 40%.

Liberalii au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala proiectele privind rectificarile bugetare adoptate de Parlament.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

O ucraineanca a intrat in Cartea Recordurilor Guinness ca femeia cu cel mai lung par – peste 2,5 metri lungime. Femeia nu s-a tuns niciodata – VIDEO

Ucraineanca Aliia Nasirova a intrat in Cartea Recordurilor Guinness cu un par de 257,33 centimetri…

29 de minute ago

Sephora Romania a sters reclama jignitoare la adresa miilor de detinuti torturati in comunism: „Pitesti, am auzit ca iti plac dungile”

Sephora Romania a publicat pe retelele de socializare o reclama jignitoare la adresa miilor de…

44 de minute ago

Joe Biden anunta ca Statele Unite vor incepe sa trimita arme si echipamente Ucrainei „chiar din aceasta saptamana”

Presedintele american, Joe Biden, a afirmat marti ca Statele Unite vor "incepe sa trimita arme…

2 ore ago