Primul lider politic care indrazneste sa ceara demisia lui Arafat: „Sa-si asume responsabilitatea politica si morala”

politica

Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, a solicitat miercuri ca Raed Arafat sa demisioneze din fruntea Departamentului pentru Situatii de Urgenta ca urmare a modul in carea fost gestionata interventia ISU in cazul Colectiv.

„Intre timp, cu informatiile pe care le avem acum, cred ca domnul Arafat trebuie sa-si asume responsabilitatea politica si morala”, a declarat Ciolos intr-un interviu pentru Adevarul.

„E clar ca sunt sincope importante in sistem. Eu cred ca acolo e nevoie in primul rand de asumarea responsabilitatii politice, pentru ca dansul a condus sistemul de la construire si e nevoie de o reforma mai profunda si tine de atitudinea functionarilor. Am vazut si in Jandarmerie, in Politie, in administratia publica, sanatate, educatie. Peste tot unde s-a politizat trebuie o reforma profunda, nu doar schimband un om cu altul”, a mai spus Ciolos.

Dacian Ciolos a afirmat, duminica, la Brasov, ca ISU a mintit Guvernul, deoarece nu a informat despre existenta filmului aparut recent cu tragedia de la Colectiv. El sustine ca daca vedea acest film in 2015, l-ar fi dat afara pe Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

„Ati vazut toata discutia reiscata in societate dupa prezentarea acelui film cu ce s-a intamplat la Colectiv. Sa le fie rusine celor din ISU care au mintim primul-ministru, pentru ca nu l-au informat cu privire la existenta acelui film. Nu trebuia cerut de nimeni, nu trebuia sa imi imaginez eu sau cineva din corpul de control ca ar putea exista acest lucru.

Era obligatia lor sa vina si sa prezinte acest film. Stiti ca la vremea respectiva, cand a fost o presiune pentru demiterea lui Raed Arafat, am stat si m-am gandit, pentru ca am zis totusi ca omul acesta e cel care a creat sistemul de interventii de urgenta in Romania si l-a creat foarte bine si profesional. Dar cu lucrurile si elementele pe care le am astazi, daca atunci as fi stiut de lucrurile acestea, m-as fi gandit si as fi avut cu totul o alta abordare in privinta lui Raed Arafat”, a spus Dacian Ciolos, la Brasov.

Liderul PLUS a sustinut ca nu mai crede in capacitatea lui Raed Arafat de a conduce Departamentul pentru Situatii de Urgenta.

„Cu tot respectul pentru profesionalismul dansului, sentimentul meu este ca acest sistem ISU nu functioneaza eficient decat cand e domnul Arafat la comanda. Cand nu e la comanda e zapaceala. Ati vazut ce s-a intamplat acolo. Asta nu e posibil. Nu e posibil sa nu ai protocoale si daca le ai sa nu le respecti. Cred ca trebuie sa ne punem problema foarte serios daca domnul Raed Arafat este omul cel mai eficient prin competenta pe care o are acolo unde e acum. Eu nu mai sunt convins de acest lucru”, a adaugat Ciolos.

Reprezentantii IGSU au reactionat dupa criticile primite in urma filmarii Colectiv si au precizat ca salvatorii au fost supusi unei presiuni publice uriase si sunt acuzati pe nedrept de ascunderea unor probe, insa nu trebuie uitate eforturile depuse de pompieri zilnic.

Un filmulet publicat recent de jurnalistii Libertatea arata modul haotic in care au actionat echipajele ISU, iar Raed Arafat a precizat ca nu stia de existenta inregistrarii. Nici procurorii nu au stiut de existenta filmarii, pe care ulterior au solicitat-o de la ISU.

In urma vizionarii filmului, Parchetul General a trimis procurorilor militari cauza pentru a-i ancheta pe salvatori.

Dacian Ciolos a detinut functia de premier din noiembrie 2015 pana in ianuarie 2017. Astfel, el a venit la conducerea Guvernului imediat dupa incendiul de la Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Mai mult despre: ,

Comentarii: