Primul mercenar Wagner care incepe sa vorbeasca: „Noi nu existam, putem face orice. Este o armata mica, care este echipata cu de toate. Iar ceea ce facem depinde de clientul nostru”

externe

Reteaua de radio americana NPR a difuzat marti un material cu un mercenar care a facut parte din temutul grup Wagner, controlat de Rusia

Iata materialul difuzat de NPR:

Fata lui Marat Gabidullin este marcata de ani de zile de expunere la intemperii, iar parul i se rareste. Dar, la 56 de ani, are fizicul ingrijit si bratele musculoase ale unui barbat cu 30 de ani mai tanar. Poarta un inel gros cu imaginea unui craniu.

Craniul este simbolul Grupului Wagner – o forta privata de mercenari rusi despre care se crede ca este finantata de un oligarh care are legaturi stranse cu presedintele Vladimir Putin. Grupul lupta alaturi de armata rusa in regiunea Donbas din estul Ucrainei. Si foarte multi considera ca cel putin unii dintre „omuletii verzi” – luptatori bine pregatiti care purtau uniforme fara insemne sau marcaje – care au preluat o parte din estul Ucrainei in 2014 erau soldati ai Grupului Wagner.

Saptamana aceasta, Ucraina a acuzat cel putin doi membri ai Grupului Wagner de crime de razboi.

Dar activitatile Grupului Wagner nu se limiteaza la Ucraina. Organizatia a fost activa si in Africa in ultimii ani – Libia, Sudan, Mozambic, Mali si Republica Centrafricana. In prezent, se crede ca exista aproximativ 10.000 de membri ai Grupului Wagner.

Gabidullin, care locuieste in Franta, unde a cerut azil, este primul fost soldat Wagner care vorbeste public. Un editor francez, Michel Lafon, a lansat cartea sa despre experientele sale, „Moi Marat, ex-Commandant de l’armee Wagner” (Eu Marat, fost comandant in armata Wagner). Cartea a fost publicata anul trecut in limba rusa, dar nu a aparut inca in limba engleza.

Nascut in regiunea sovietica Baskirskaia, in centrul Rusiei de astazi, Gabidullin a servit 10 ani ca ofiter in armata sovietica inainte de a fi disponibilizat. In 2015, el s-a trezit somer si se afla intr-un moment de cumpana al vietii sale.

„Eram deprimat si un prieten mi-a spus despre aceasta companie militara privata pentru care ma puteam califica datorita trecutului meu militar”, spune el.

Grupul Wagner este adesea numit „armata din umbra a lui Putin”, desi Kremlinul a negat intotdeauna responsabilitatea sau chiar cunoasterea activitatilor sale. Se crede ca grupul a fost infiintat in 2014 de un veteran rus al razboiului din Cecenia care il admira atat de mult pe Hitler incat a numit grupul dupa Richard Wagner, compozitorul preferat al fuhrerului.

Organizatia a intrat pentru prima data in atentia lumii in 2014, luptand alaturi de separatistii sustinuti de Rusia in regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Guvernul SUA a numit Wagner o „forta proxy” a Ministerului rus al Apararii.

Gabidullin spune ca, in multe privinte, grupul este similar cu armata rusa, avand multi fosti ofiteri in componenta sa. Dar este, de asemenea, foarte diferit. „Este foarte flexibil si isi poate schimba structura rapid, in functie de circumstante”, spune el. „Este o armata mica, care este echipata cu de toate. Iar ceea ce facem depinde de clientul nostru”.

Se stie ca acesti clienti variaza de la junta care guverneaza Mali pana la presedintele sirian Bashar Assad.

Gabidullin a luptat trei ani in Siria.

„In Siria, un obiectiv era sa obtinem rapid victoria”, spune el. „Dar al doilea obiectiv, care a fost la fel de important, a fost acela de a ascunde numarul de pierderi pe care armata rusa le-a avut in acel razboi. Pentru ca am vrut sa cream imaginea unei armate ruse puternice care a obtinut victoria cu un cost mic”.

Dar totul a fost o inselatorie, spune el. Costul a fost urias, insa nimeni nu va sti vreodata cifrele reale. De fapt, spun expertii, de multe ori sunt soldati ai Grupului Wagner pe linia frontului – astfel incat pierderile lor sunt mai mari decat cele ale armatei regulate, iar armatele private nu sunt contabilizate.

Kevin Limonier, un specialist al Grupului Wagner, care preda geopolitica la Universitatea Paris 8, spune ca Wagner nu este un grup, ci un brand, si foarte diferit de armata rusa. „Nu exista ca structura oficiala”, spune el.

Acest lucru, spune Limonier, face ca Wagner sa fie diferit de companiile militare private, cum ar fi faimoasa companie americana Blackwater, care a facut miliarde in timpul razboaielor conduse de SUA in Irak si Afganistan inainte de a-si schimba numele. Limonier numeste Grupul Wagner „o galaxie de organizatii cu nume diferite care sunt greu de urmarit”.

Guvernele occidentale si analistii care studiaza grupul cred ca Wagner este finantat de Evgheni Prigozhin, oligarh inca cautat de FBI pentru ingerinta in alegerile prezidentiale americane din 2016.

Limonier spune ca Pregozhin are un imperiu bazat pe trei tipuri de activitati.

„Primul tip de activitate este, bineinteles, mercenariatul si afacerile de securitate”, spune el. „Al doilea tip este afacerea de dezinformare si razboiul informational, iar al treilea este exploatarea resurselor naturale din Africa”.

Acest expert spune ca veniturile lui Wagner au crescut enorm in ultimii ani datorita operatiunilor sale din Africa.

Un documentar recent difuzat pe reteaua publica de televiziune France 2 arata cum aceste trei activitati se intersecteaza pentru a sustine regimurile corupte, a teroriza populatiile locale si a imprastia minciuni.

Wagner a atras atentia in Franta in ultimii ani datorita prezentei sale in fostele colonii franceze, in special in Republica Centrafricana si Mali. Franta a avut o forta de 5.000 de oameni care a luptat impotriva terorismului in Mali din 2013 pana in luna ianuarie a acestui an. Cand aceste forte au intrat in Mali, au fost salutate pe scara larga si au respins o ofensiva jihadista. Dar ostilitatile locale au crescut de-a lungul anilor, despre care Limonier spune ca au fost alimentate de Grupul Wagner.

„Deoarece Mali este o fosta colonie franceza, relatiile cu Parisul pot fi complicate”, spune el. „O prezenta franceza poate fi privita ca o continuitate a autoritatii coloniale”.

Limonier spune ca Grupul Wagner a amplificat aceasta naratiune, acuzand fortele franceze ca au starnit violente in regiune, promovand acest mesaj in campanii de dezinformare.

In aprilie, armata franceza a publicat imagini de la camerele de luat vederi ale dronelor care aratau soldati ai Grupului Wagner intinzand cadavre in nisip in apropierea unei baze militare franceze din Mali dupa retragerea francezilor. Imaginile au facut inconjurul retelelor de socializare cu afirmatia „uite ce a lasat in urma armata franceza”.

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite din 30 mai documenteaza o crestere a violentei in Mali – executii sumare, disparitii fortate si tortura – de cand armata sa a inceput sa se asocieze cu mercenarii rusi in ianuarie. ONU spune ca numarul civililor ucisi in Mali a crescut cu 324% fata de anul trecut, iar abuzurile impotriva drepturilor omului au crescut cu 150%. Rolul armatei maliene in aceste acte a crescut cu 932% doar in primele trei luni ale anului 2022, potrivit raportului.

Singura modalitate de a lupta impotriva Grupului Wagner este de a da in vileag ceea ce fac acestia, spune Limonier. Dar acest lucru poate fi periculos. Trei jurnalisti rusi care lucrau cu un organ de presa de investigatie condus de magnatul rus Mihail Hodorkovski, magnatul rus anti-Kremlin aflat in exil, au fost ucisi intr-o ambuscada in 2018, in timp ce incercau sa documenteze operatiunile Wagner in Republica Centrafricana.

„Wagner este organizat de oameni care au crescut intr-o societate post-sovietica, unde violenta si moartea pur si simplu nu au acelasi inteles ca in societatile noastre occidentale”, spune Limonier.

Gabidullin spune ca, atunci cand faci parte din Wagner, te descurci mai mult sau mai putin singur, pentru ca slujba ta nu exista in lumea reala.

„O persoana care face parte din acest grup exista intr-un vid juridic”, spune el. „Asa ca orice i se intampla, i se intampla”. Compania nu este inregistrata in Rusia sau in alta parte.

Dar asta inseamna, de asemenea, spune Gabidullin, ca soldatii sunt scutiti de orice consecinte pentru comportamentul lor – o persoana care „nu exista” poate face orice.

Gabidullin spune ca a parasit Wagner pentru ca s-a epuizat din punct de vedere moral in Siria, luptand pentru un guvern corupt care era urat de proprii cetateni. El spune ca i s-a cerut sa lupte in Ucraina, dar a refuzat.

El spune ca si-a scris cartea pentru ca vrea ca poporul rus sa stie adevarul despre Siria, despre razboaiele din tara lor si despre minciunile guvernului lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: