Primul mesaj al lui Ghinea dupa demisia din Guvernul Ciolos: „De fapt, suntem multi. Le e FRICA. Termitele trebuie oprite”

politica

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, isi explica decizia de a demisiona din guvern pentru a candida pe listele USR: „Pentru ca termitele trebuie oprite sa ne darame casa in cap”.

Intr-un mesaj pe Facebook, Ghinea a detaliat ce a reusit sa realizeze ca ministru, dupa care subliniaza ca „nu putem fugi de politica, pentru ca ne ajunge din urma”.

„De fapt, suntem multi. Am ajuns de neignorat. Le e frica. A trecut mai putin de un an de cand coboram in strada, cu Oana si cu Tudor cel mic, pentru ca un guvern care tolera un sistem corupt nu-si asuma consecintele unei tragedii. Privind inapoi mi se pare ca de atunci au trecut secole.

Premierul Dacian Ciolos m-a invitat sa ii fiu alaturi la Cancelarie. Urma sa ma ocup de afaceri europene. Cu timpul am ajuns sa ma ocup de mai mult de atat. Erau atat de multe de facut la Cancelarie…

La Palatul Victoria am demarat Pachetul Anti-Saracie – prima data cand statul roman pune la un loc bani europeni si de la buget si stabileste tinte imediate pentru proiecte anti-saracie, nu strategii si bla-bla-uri populiste. Am demarat Comisia de Taiat Hartii si maisimplu.gov.ro – prima data cand statul roman se aliaza de la nivel inalt cu cetateanul pentru a stopa buruienile birocratiei. Un exercitiu finalizat in cateva pachete de OUG-uri si HG-uri care au simplificat viata oamenilor. Un exercitiu cu atat de mult succes incat pana si partidul-stat PSD incearca sa il copieze acum.

Am demarat Pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” – prima data cand statul roman pune in centrul politicilor rurale ferma comerciala de familie, care poate scoate satul romanesc din saracie.

La final de aprilie, premierul Ciolos mi-a cerut sa merg la Ministerul Fondurilor Europene, un minister in criza din cauza indeciziilor anterioare. Am gasit cel mai sensibil Program Operational – POCU – fara niciun apel pentru proiecte lansat, desi fusese aprobat in februarie 2015. Am deschis, in 6 luni, 10 apeluri in valoare de 768 de milioane de euro. Am gasit Programul de Infrastructura incurcat in birocratie. Am deschis si acolo 10 apeluri in valoare de 7 miliarde de euro. Tot in 6 luni. Practic, am gasit Programele 2014 – 2020 blocate sau intarziate si am ajuns sa lansam in medie un apel de proiecte la 6 zile. Am reorganizat ministerul, i-am dat noi sarcini, fara costuri suplimentare pentru buget.

Toate acestea au fost exercitii de vointa. Pe care multi politicieni de pana acum au fost prea dezinteresati sa le fi facut.

Am vazut in aceste luni ca poti sa faci bine din aceste functii cu incarcatura predominant politica. Ca poti, de exemplu, sa demarezi cu bani europeni cel mai amplu proiect de reducere a abandonului scolar – 173 de milioane de euro pentru 30.000 de copii. Ai nevoie de vointa si mult efort sa schimbi modul de lucru al unui stat anchilozat.

Si inca e prea putin. Romania trebuie sa continue razboiul cu birocratia, razboiul cu saracia, razboiul cu coruptia si lupta cu nesimtirea politica.

Putem ignora politica, dar politica se va intoarce mereu impotriva noastra. Daca fiecare luam decizia rationala individual de a sta deoparte, rezultatul va fi o drama colectiva: contraselectia elitei politice.

De fapt, nu putem fugi de politica, pentru ca ne ajunge din urma.

Ma bucura sustinerea publica pentru Platforma #Romania100 lansata de premierul Dacian Ciolos. Ne-au pus la guvern doar ca sa castige timp. Au crezut ca vom uita, ca vom pleca, ca ne va fi frica. Am ajuns de neignorat. Frica e la ei, sunt derutati. Aceasta campanie va fi despre continuarea unui mod onest de a guverna versus intoarcerea celui vechi.

Am demarat discutii cu USR acum mai bine de o luna. Public si transparent, asa cum fac mereu. Am fost mai multi ministri care am luat in calcul o implicare. Ii inteleg pe cei care au decis sa ramana in guvern. Eram si eu pe punctul de a o face. La minister, am deschis cate un apel de proiecte la fiecare 6 zile. Pentru mine, ca ministru, cele 46 de zile pana la alegeri ar fi putut insemna mult. Las in urma la minister o echipa sudata care va continua proiectele.

Dragos, Vlad si alti prieteni care ramaneti in guvern ca ministri – stiu si mi-ati spus ca sunteti alaturi de mine!

Eu am ales sa pun acum umarul in alta parte.

Si altii au decis la fel. 7 secretari de stat si consilieri vor fi pe listele USR. Pentru ca USR respecta cinstea si profesionalismul guvernului condus de Dacian Ciolos.

Am fost in aceste ultime luni, mai putin de un an, in avangarda fortei reformiste, am inceput razboaie fiind putini, izolati la varf. Dar suntem, de fapt, multi. Nicusor Dan, Clotilde Armand, Cristi Ghica si ceilalti ne-au aratat ca suntem mult mai multi. Merg azi alaturi de ei pentru ca vreau sa continuam impreuna. USR e forta care va duce mai departe lupta noastra. Pentru ca termitele trebuie oprite sa ne darame casa in cap.
Sunt Cristian Ghinea si de azi va cer votul. Pentru ca politica poate si trebuie sa fie o forta a binelui”, a scris Ghinea pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: