Primul oligarh rus care ramane fara iaht. Germania i-a confiscat lui Alisher Usmanov un iaht in valoare de 600 de milioane de dolari

externe

Miliardarul rus Alisher Usmanov a ramas fara iahtul de 600 de milioane de dolari, acesta fiind confiscat miercuri de Germania in urma sanctiunilor introduse luni de UE, anunta Forbes.

Nava se afla in santierele din Hamburg ale firmei germane de constructii navale Blohm+Voss de la sfarsitul lunii octombrie pentru o lucrare de reamenajare. Surse au declarat pentru Forbes ca guvernul german a inghetat bunul. Angajatii Blohm+Voss care lucrau la iaht nu s-au mai prezentat miercuri la serviciu. Reprezentantii Blohm+Voss si Usmanov nu au raspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Usmanov a cumparat iahtul Dilbar in 2016 pentru suma de 600 de milioane de dolari de la constructorul naval german Lurssen, care l-a construit la comanda pentru el pe parcursul a 52 de luni. Firma il numeste „unul dintre cele mai complexe si provocatoare iahturi construite vreodata, atat din punct de vedere al dimensiunilor, cat si al tehnologiei”.

La 15.917 tone, este cel mai mare iaht cu motor din lume dupa tonajul brut si este deservit de obicei de un echipaj de 96 de persoane. Dilbar se mandreste cu cea mai mare piscina instalata vreodata pe un iaht, precum si cu doua platforme pentru elicoptere, o sauna, un salon de infrumusetare si o sala de gimnastica. Interioarele sale luxoase au peste 1.000 de perne de canapea si poate gazdui pana la 24 de persoane in 12 apartamente.

Iahtul face parte din averea de miliarde de dolari a lui Usmanov. Aceasta cuprinde participatii la gigantul Metalloinvest, care detine minereu de fier si otel, si la firma de electronice de consum Xiaomi, precum si participatii mai mici in telecomunicatii, minerit si media. Unul dintre primii investitori in Facebook, alaturi de miliardarul Yuri Milner, Usmanov detine, de asemenea, numeroase bunuri imobiliare in Occident, de la doua proprietati in Marea Britanie – Beechwood House din Londra si Sutton Place din Surrey, evaluate la o valoare totala de 280 de milioane de dolari – pana la case de lux in Munchen, Germania, Lausanne, Elvetia, Monaco si Sardinia.

Usmanov si-a vandut in 2018 participatia de 30% la echipa engleza de fotbal Arsenal F.C. pentru aproape 700 de milioane de dolari in numerar.

El nu este singurul miliardar rus cu un mega-yacht. Forbes si expertii in evaluarea iahturilor de la VesselsValue au depistat 32 de oligarhi rusi care au iahturi. In ciuda faptului ca luni a fost lovit de sanctiunile UE, Usmanov nu a comentat inca aceste sanctiuni sau razboiul din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: