Primul partid care anunta ca va participa la consultarile de la Cotroceni privind legile justitiei: „Cu siguranta”

politica

Ludovic Orban a declarat ca liberalii se vor prezenta la consultarile de la Palatul Cotroceni, daca seful statului Klaus Iohannis va declansa, saptamana viitoare, astfel de discutii, precizand ca „vom pune umarul” pentru ca Legile Justitiei si Codurile Penale sa fie conforme cu normele europene.

„Cu siguranta, in cazul in care presedintele va declansa consultari vom fi prezenti si vom pune umarul ca legile Justitiei, CP si CPP sa fie facute in conformitate cu reglementarile de la nivelul european, pentru a asigura o justitie independenta”, a afirmat presedintele PNL, Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa la PNL Dolj, citat de Mediafax.

Liderul liberal a adaugat ca membrii partidului se vor mobiliza pentru a modifica Codul de Procedura Penala astfel incat sa fie in acord cu decizia CCR si solicita Curtii ca actul normativ sa amane pronuntarea pe Codul Penal si sa trimita cele cinci intrebari preliminare formulare de PNL la Curtea de Justitie a UE.

„In privinta CPP readuc aminte ca in urma atacului la CCR realizat de presedintele Romaniei si de PNL, 64 de prevederi din cele 99 de modificari au fost declarate neconstitutionale. Evident si in privinta CPP ne vom mobiliza pentru a asigura inlocuirea acestor modificari, iar in privinta CP solicitam din nou CCR sa amane pronuntarea si sa trimita cele cinci intrebari preliminare care au fost formulate de expertii PNL, sa le trimita la Curtea de Justitie a UE, astfel incat in pronuntarea Curtii sa avem si punctul de vedere al Curtii de Justitie a UE”, a completat Orban.

Presedintele Klaus Iohannis intentioneaza sa cheme partidele la consultari la Palatul Cotroceni pe Legile Justitiei, dupa avizul adoptat vineri de Comisia de la Venetia, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, consultarile ar urma sa aiba loc in cursul saptamanii viitoare, iar discutiile vin in contextul avizului Comisiei de la Venetia si a criticilor aduse de aceasta institutie cu privire la OUG privind legile justitiei si Codurile Penale.

De altfel, presedintele Klaus Iohannis a cerut, vineri, demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.

Mai mult despre: ,

Comentarii: