Primul pas pentru demiterea lui Dincu. USR il aduce in Parlament pentru a explica de ce face jocurile Rusiei: „Vorbeste dupa punctajul Kremlinului”

politica

Purtatorul de cuvant al USR, Ionut Mosteanu, a anuntat luni seara ca ministrul Apararii, Vasile Dincu, a fost chemat in Parlament sa dea explicatii cu privire la declaratiile sale prin care „vorbeste dupa punctajul Kremlinului”.

„Presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski l-a pus la punct pe Vasile Dancu, ministrul Roman al Apararii, relateaza presa din Ucraina, USR il cheama in Parlament sa explice de ce vorbeste dupa punctajul Kremlinului. Mai ales ca nu e prima oara.

Dancu s-a trezit sa indemne la negocieri de pace, cam in acelasi timp cu trompetele rusesti si fix cand Ucraina arata ca poate sa castige razboiul si sa-i scoata din tara pe invadatorii rusi.

Acelasi Dancu cita eronat o declaratie a presedintelui Frantei cum ca ‘trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, in momentul in care gandeam securitatea alaturi de Rusia, nu impotriva Rusiei’.

La cateva zile dupa acest fake-news, Rusia bombarda Kievul si ameninta Europa cu arma nucleara.

Si tot Dancu ne asigura, in primele zile ale razboiului, ca nu s-a intamplat nimic pe Insula Serpilor. Povestea soldatilor ucrainieni care aparau insula a devenit virala.

Nu stiu ce e in capul ministrului Apararii, ca doar nu avem un influente pro-rus sef la armata. Dar trebuie sa explice toate ciudateniile astea de declaratii la Ora Ministrului unde l-am chemat”, a anuntat Mosteanu.

Citeste si: Gafele ministrului Dincu l-au enervat si pe presedintele Ucrainei, Zelenski. Replica taioasa, nu pot exista negocieri cu Rusia: „Teroristii trebuie neutralizati”

Pravda Ucraina, una dintre cele mai citite publicatii din Ucraina, scrie ca presedintele Zelenski a avut o replica la adresa ministrului roman al Apararii, Vasile Dincu, care a cerut „negocieri” cu Rusia.

„Vreau sa adresez acest discurs al meu din aceasta seara celor din lume care sunt supusi manipularii rusesti cu privire la presupuse negocieri. Se presupune ca numai negocierile pot pune capat acestui razboi terorist rusesc brutal. Vrea statul terorist pace? Evident ca nu. Dovedeste acest lucru in fiecare zi si in fiecare noapte… teroarea constanta impotriva civililor este un refuz clar al Rusiei de a negocia cu adevarat”, a spus Zelenski, duminica seara.

El  s-a referit apoi la bombardamentele efectuate de Rusia in Zaporojie.

„Cand cineva vrea negocieri – nu face astfel de lucruri. Dar cand cineva este terorist – face exact asta. Ajuta cu adevarat negocierile la depasirea terorii? Toata lumea trebuie sa dea un raspuns sincer la aceasta intrebare acum. Teroristii trebuie neutralizati”, a spus el.

Zelenski a cerut recunoasterea Rusiei ca stat terorist, restrictionarea oricarui contact economic cu orice entitate rusa si condamnarea la toate nivelurile a oricarei actiuni de escaladare a Rusiei.

„Si este nevoie de o asistenta principiala si suficienta pentru Ucraina, pentru poporul nostru care este vizat de statul terorist. Trebuie sa acceleram furnizarea de sisteme de aparare aeriana suficiente si eficiente pentru Ucraina. Negocierile privind furnizarea unor astfel de sisteme de aparare antiaeriana si negocierile privind cresterea altor tipuri de sprijin in domeniul apararii, politic si financiar pentru Ucraina sunt singurul format de negociere posibil care poate aduce pacea mai aproape”, a declarat presedintele.

Pravda Ucraina subliniaza apoi ca, pe 9 octombrie, ministrul roman al Apararii, Vasile Dincu, a declarat ca negocierile cu Rusia sunt singura cale de a obtine pacea in razboiul total ruso-ucrainean.

In opinia ministrului roman al Apararii, „tarile lumii, NATO si SUA” ar trebui sa negocieze garantii de securitate pentru Ucraina si pace cu Rusia, pentru ca „singura Ucraina nu va putea sa negocieze cu Rusia, deoarece clasa politica din Ucraina in momentul acesta nu poate sa isi permita, sa-si asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injusta pana la urma de teritorii. Ar fi o infrangere prea mare pentru politica”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: