Primul rus proaspat mobilizat care se preda ucrainenilor: „Nu ascultati de propagandistii lui Putin” – Video

externe

Un soldat rus s-a predat fortelor ucrainene la doar cateva zile dupa ce a fost trimis pentru a lupta in cadrul mobilizarii partiale la nivel national a presedintelui Vladimir Putin, anunta Newsweek USA.

Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat marti pe canalul sau Telegram o inregistrare video in care apare un soldat rus care a fost mobilizat in urma cu cinci zile din regiunea vestica Rostov, care se invecineaza cu Ucraina.

El a spus ca este primul caz de predare a unui soldat mobilizat in Ucraina de la decretul lui Putin din 21 septembrie.

„Soldatii brigazii 92 au capturat un ‘soldat mobilizat’ speriat si inghetat in padurea de langa Kupiansk [in estul Ucrainei]. El a dezertat din unitatea sa militara si a incercat sa se intoarca in Rusia, dar s-a ratacit”, a scris Gerascenko.

In clip, barbatul a spus ca a fost recrutat in randurile fortelor armate ruse in baza unui contract. De asemenea, el si-a indemnat compatriotii rusi sa nu asculte propagandistii si sa nu participe la razboiul lui Putin impotriva Ucrainei, subliniind numarul mare de victime de partea rusa.

Rusul a spus ca a fost capturat de fortele ucrainene in a treia zi de serviciu si ca l-a vazut doar o singura data pe comandantul unitatii sale.

Statul Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei a anuntat pe pagina sa de Facebook ca rusii sunt trimisi pe front fara o pregatire corespunzatoare.

Pervy Otdel, un grup juridic recent infiintat de avocatul exilat pentru drepturile omului Ivan Pavlov, a informat, de asemenea, ca trupele rusesti mobilizate sunt trimise pe linia frontului fara a fi instruite sau fara a fi supuse unor controale de sanatate.

Grupul a publicat marti o inregistrare video cu un soldat mobilizat care spune ca unitatea sa a fost informata ca va fi trimisa pe linia frontului fara pregatire.

„Buna ziua tuturor, va vorbeste Regimentul 1 Blindat. Plecam la Herson pe 29 septembrie. Asa ca… Ganditi pentru voi insiva. Faceti din asta ceea ce doriti. Fara antrenament la tinta, fara teorie – nimic”, a spus el.

Cu o zi mai devreme, postul de stiri independent de limba rusa Mediazona a vorbit cu sotia unui rezident mobilizat din Lipetsk, in vestul Rusiei, care a declarat ca regimentul sotului ei a fost trimis „pe linia frontului” in Donbas dupa o zi de instructie.

Comentarii: