Primul satelit de lemn, lansat in spatiu de NASA si Japonia: „Lemnul nu arde si nici nu putrezeste in lipsa atmosferei” – VIDEO
Primul satelit din lemn din lume, LignoSat, o colaborare intre NASA si Agentia spatiala nipona, JAXA, se afla pe orbita circumterestra dupa ce a fost lansat de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) in decembrie 2024, conform unui anunt facut de NASA la 7 ianuarie, transmite vineri Live Science, citat de Agerpres.
LignoSat este un microsatelit, de dimensiunea unei cani de cafea si este realizat din lemn de magnolie. El a fost creat de JAXA si transportat in spatiu de NASA in cadrul unui experiment menit sa demonstreze modul in care se comporta lemnul in spatiu, parte a unei strategii de a face satelitii mai sustenabili.
Lemnul nu arde si nici nu putrezeste in lipsa atmosferei si are avantajul ca la reintrarea in atmosfera va arde complet, ceea ce-l recomanda ca material biodegradabil pentru viitorii sateliti.
Japan just launched a wooden (yes made of wood) satellite called LignoSat.
It is the world’s first wooden satellite and I t’ll stay in orbit for six months in an attempt to prove wood is a space-grade material.pic.twitter.com/9Lu5buCrvZ
— Brian Roemmele (@BrianRoemmele) November 8, 2024
Dupa ce au testat cateva mostre de lemn prin expunerea la conditiile din spatiu, de la bordul ISS, in cursul anului 2024, cercetatorii au ajuns la concluzia ca satelitul construit din lemn poate fi lansat pe orbita.
„Trei mostre de lemn au fost testate pentru a vedea daca prezinta deformari dupa expunerea la spatiul cosmic”, conform unui comunicat al cercetatorilor din luna mai 2024. „In pofida mediului extrem reprezentat de spatiul cosmic, ce implica variatii uriase de temperatura si expunere la radiatii cosmice timp de 10 luni, testele au confirmat ca materialul nu se descompune si nu prezinta deformari de tipul fisurarii, indoirii, decojirii sau alte deteriorari ale suprafetei”, se mai arata in comunicat.
Cele trei mostre de lemn testate au fost lemnul de cires, de magnolie si de mesteacan. Pana la urma a fost ales lemnul de magnolie pentru realizarea satelitului pentru ca acest lemn este mai rezistent la procesele de productie.
Peste 8.440 de tone de deseuri spatiale, printre care sateliti scosi din uz si trepte folosite de rachete, aglomereaza orbita terestra joasa. Metalele stralucitoare din care sunt facute aceste deseuri spatiale, in special titaniu si aluminiu, afecteaza vizibilitatea astronomica, marind luminozitatea totala a cerului noptii cu peste 10% deasupra unor mari intinderi ale planetei si producand astfel poluare luminoasa.