Primul stat din UE care ar putea sa recunoasca independenta Cataloniei: „Felicitari republicii independente Catalonia”

externe

Finlanda ar putea deveni prima tara din Uniunea Europeana care recunoaste independenta Cataloniei. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat ca UE sprijina guvernul de la Madrid pentru ca „nu avem nevoie de alte fisuri”.

Deputatul finlandez Mikko Karna a anuntat ca va introduce in Parlament o motiune prin care va cere ca guvernul sau sa recunoasca independenta Cataloniei, informeaza express.co.uk. Karna este membru al partidului de guvernamant, care este condus de premierul Juha Sipila. Deputatul a felicitat deja parlamentul de la Barcelona pentru ca a votat in favoarea independentei.

Daca Finlanda va recunoaste independenta Cataloniei, UE se va afla din nou in fata unei provocari uriase.

Intr-un nou mesaj postat recent, deputatul mai spune ca apararea independentei Cataloniei inseamna apararea Finlandei.

Uniunea Europeana ‘nu are nevoie de alte fisuri, de alte fracturi’, astfel a reactionat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa ce parlamentul Cataloniei a declarat independenta acestei provincii spaniole, informeaza AFP.

‘Nu ne vom amesteca in aceasta dezbatere hispano-spaniola, dar nu as dori ca maine UE sa se compuna din 95 de state membre’, a spus Juncker in fata presei la baza aerospatiala de la Kourou (Guyana Franceza), alaturi de presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

Si acesta din urma a calificat criza catalana ‘o afacere interna spaniola’, asigurandu-l de tot sprijinul sau pe premierul spaniol, Mariano Rajoy, care in prezent pregateste masurile concrete prin care Madridul va suspenda autonomia Cataloniei si va pune sub tutela aceasta regiune.

Seful executivului de la Madrid a primit de altfel si sprijinul Berlinului, precum si al tuturor capitalelor europene care s-au exprimat dupa votul parlamentului catalan. Inclusiv Marea Britanie, ce are divergente cu Spania pe tema Gibraltarului, a anuntat ca ‘nu recunoaste si nici nu va recunoaste’ declaratia unilaterala de independenta a Cataloniei. Premierul Rajoy a primit sprijin si din partea Washingtonului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: