Primul stat fost sovietic care legalizeaza casatoriile intre persoane de acelasi sex: „Ultima piatra de hotar pe drumul Estoniei catre o societate cu adevarat deschisa”

externe

Guvernul liberal de coalitie al Estoniei are doar doua luni de existenta, dar a actionat rapid asupra unui proiect de lege care legalizeaza casatoriile intre persoane de acelasi sex pentru a se distanta de Rusia vecina, informeaza Euractiv.

Silja Oja si partenerul ei au optat pentru o uniune civila dupa ce si-au pierdut speranta ca se vor putea casatori vreodata in Estonia. Acum, cuplul indrazneste sa viseze la clopote de nunta, deoarece mica lor natiune baltica pare sa devina primul stat ex-sovietic care legalizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex.

„Acest lucru este foarte emotionant pentru mine, deoarece tara mea, statul meu, imi spune: ‘te respectam'”, a declarat specialista in comunicare in varsta de 46 de ani, in timp ce isi amintea de uniunea lor civila din 2022.

„Ne-ar fi placut sa ne casatorim, dar nu existau alte optiunii”, a declarat Oja pentru Fundatia Thomson Reuters in casa rustica pe care cuplul o imparte in capitala.

La inceputul saptamanii viitoare va avea loc un vot, iar activistii LGBTQ+ spera ca parlamentul estonian va sustine un proiect de lege al guvernului care ar permite cuplurilor de homosexuali si lesbiene sa se casatoreasca si sa obtina aceleasi drepturi ca si cuplurile heterosexuale.

„Acceptarea egalitatii in materie de casatorie este ultima piatra de hotar pe drumul Estoniei catre o societate cu adevarat deschisa si egala si catre valorile europene, scuturandu-se de ultimele lanturi ale trecutului sau tragic de regim sovietic si represiuni”, a declarat Vootele Pai, analist politic independent si fost consilier al ministrului de interne.

In 2014, Estonia a introdus uniunile civile intre persoane de acelasi sex, care nu au oferit aceleasi drepturi de adoptie si recunoastere parentala care vin automat odata cu casatoria.

„Este o lege de mana a doua care te face sa te simti ca un cetatean de mana a doua”, a declarat Oja. Acum, Oja spera ca toate acestea sa se schimbe – si ca proiectul de lege sa dea o lectie Moscovei despre directia in care se indreapta fostele sale state.

In urma invaziei Moscovei in Ucraina, multi se tem ca Estonia – membra a NATO si a Uniunii Europene si un sustinator ferm al Ucrainei – ar putea fi urmatoarea in linia de foc.

Unii vad, de asemenea, un simbolism mai larg in incercarea Estoniei de a legaliza casatoriile intre persoane de acelasi sex si de a arata ca drumul sau se indreapta spre vest.

„Pe langa razboiul fizic cu tancuri si rachete, acest razboi este, de asemenea, un razboi intre culturi, valori si libertati”, a declarat Pai.

Cu toate acestea, opozantii considera ca guvernul merge prea departe si prea repede in ceea ce priveste drepturile homosexualilor intr-o regiune cunoscuta pentru conservatorismul social, o ramasita a regimului sovietic care s-a incheiat in 1991.

Moscova a luat tot mai multe masuri de reprimare a rusilor LGBTQ+ de cand a adoptat in 2013 o lege privind „propaganda homosexuala”, care interzice „promovarea” homosexualitatii in randul minorilor. Au crescut, de asemenea, rapoartele privind infractiunile motivate de ura si abuzurile.

Guvernul estonian doreste sa avanseze rapid pe agenda sa legislativa, cu apararea si drepturile homosexualilor in fruntea listei, in ceea ce multi considera a fi un mesaj ascutit catre Moscova.

„Trebuie sa folosim impulsul pentru a adopta in sfarsit legea, sa adaptam drepturile cuplurilor de acelasi sex asa cum este normal in societatile democratice si occidentale, fara mare tam-tam”, a declarat ministrul de interne Lauri Laanemets pentru Thomson Reuters Foundation.

Opozitia conservatoare se opune, dar analistii spun ca nu dispune de voturile necesare pentru a face sa deraieze proiectul de lege.

„Nu a existat o discutie sociala in jurul acestui subiect, care divizeaza profund natiunea”, a declarat Riina Solman, deputat pentru Isamaa, un partid crestin-conservator. „Consideram ca acest lucru este nedemocratic si credem ca problema casatoriilor intre persoane de acelasi sex ar trebui sa fie supusa (unui) vot public.”

Potrivit unui sondaj publicat luna trecuta de firma de sondaje Turu-uuringute AS pentru Centrul Estonian pentru Drepturile Omului, 53% dintre estonieni sustin egalitatea in materie de casatorie, fata de 47% in 2021.

Majoritatea fostelor tari comuniste din Europa si Asia Centrala sunt in urma natiunilor occidentale in ceea ce priveste drepturile LGBTQ+, fie ca este vorba despre Ucraina, Georgia sau Moldova.

Slovenia, care a facut parte din Iugoslavia, a fost prima tara post-comunista care a legalizat anul trecut casatoria intre persoane de acelasi sex.

„Trebuie sa ne uitam de unde venim: in urma cu 30 de ani aveam Uniunea Sovietica”, a declarat Mart Haber in biroul pe care el si sotul sau l-au construit pentru firma lor de design interior intr-o fosta fabrica de submarine din portul Tallinn. „Nu ne-a luat atat de mult timp sa ajungem atat de departe”.

Haber si Taivo Pilleri se cunosc de 31 de ani, dar s-au casatorit abia in urma cu cinci ani in SUA, cand au decis sa aiba copii acolo prin surogat, devenind la intoarcere una dintre primele familii estoniene deschis LGBTQ+.

„Acum, mai mult de jumatate din populatie este pro-casatorie gay, asa ca ne bucuram de acest lucru, totul merge in directia buna”, a declarat Pilleri.

Estonia, un centru tehnologic si de inovare dornic sa atraga talente internationale, a fost, de asemenea, un pionier regional al drepturilor LGBTQ+.

In tarile vecine, Letonia si Lituania, unde proiectele de lege care recunosc cuplurile de acelasi sex nu au reusit sa treaca, militantii spera ca Estonia sa deschida calea spre progres.

„Cand si daca egalitatea in materie de casatorie va intra in vigoare in Estonia, in practica, nimic nu se va schimba cu adevarat aici. Dar vom putea sa le aratam politicienilor nostri ca soarele inca straluceste, ca marea albastra este inca acolo”, a declarat Kaspars Zalitis, unul dintre cei mai proeminenti activisti LGBTQ+ din Letonia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: