Primul tren electric „Alstom”, a ajuns la Curtici. Contractul cuprinde primele 37 de trenuri, cumparate de Romania, in ultimii 20 de ani

news

Sambata seara, primul tren electric produs in Polonia de Alstom Coradia Stream, a ajuns la Curtici, fiind asteptat in 5 decembrie la Bucuresti. Trenul, livrat CFR Calatori prin Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF), in cadrul unui contract privind achizitia a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de calatori de mediu si lung parcurs a trecut testele si inspectia finala de fabrica si a fost expediat in 29 noiembrie catre Bucuresti.

„La Bucuresti este programat sa ajunga pe 5 decembrie 2023 si sa inceapa pregatirile din partea furnizorului in vederea livrarii oficiale catre ARF”, a transmis institutia. Rama urmeaza sa ajunga la Bucuresti, pe ruta Arad – Sighisoara – Brasov – Ploiesti Vest. In prima etapa, dupa testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice, pe Inelul de la Faurei al AFER si pe reteaua feroviara publica.

Toate cele 37 de rame vor ajunge in tara pana in 2025

Dupa finalizarea tuturor acestor etape, trenul va fi pus in circulatie de catre CFR Calatori, castigatorul licitatiei pentru primul contract de servicii publice de transport feroviar de calatori atribuit competitiv. Conform secretarului de stat in Ministerul Transporturilor Ionel Scriosteanu, citat de news.ro, dupa efectuarea testelor statice si dinamice, care vor avea loc la Faurei, acest tren electric va intra in circulatie, cu calatori, pe linia feroviara CFR Bucuresti – Constanta.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs vor fi: Bucuresti Nord – Constanta, Bucuresti Nord – Brasov – Arad – Timisoara, Bucuresti Nord – Brasov – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov – Deda – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov, Bucuresti Nord – Iasi, Bucuresti Nord – Suceava, Bucuresti Nord – Galati, Bucuresti-Nord – Craiova – Targu Jiu – Petrosani – Simeria, Bucuresti Nord – Craiova – Timisoara – Arad, Cluj – Timisoara, Cluj – Suceava – Iasi. Perioada de implementare a proiectului de achizitie a celor 37 de rame electrice este de 36 de luni, pana pe 28 februarie 2025

Valoarea totala a contractului pentru achizitia celor 37 unitati electrice multiple si serviciile de mentenanta aferente acestora pentru o perioada de 15 ani se ridica la un total de 2.421.771.878 lei, fara TVA. Finantarea proiectului este asigurata din fonduri europene nerambursabile si de la bugetul de stat si reprezinta prima investitie de acest fel dupa mai bine de 20 de ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: