externe

Primul voluntar britanic ucis in Ucraina de Rusia: „A dat dovada de spirit de comando pana la sfarsit”

Un cetatean britanic a fost ucis in Ucraina, iar un al doilea este dat disparut, a confirmat Ministerul de Externe, in contextul in care ambele persoane ar fi fost voluntari care au plecat sa lupte in aceasta tara.

Se pare ca britanicul care a murit este Scott Sibley, un fost soldat britanic care a servit in strainatate, informeaza The Guardian. Fosti colegi i-au adus un omagiu pe o pagina de Facebook administrata de veteranii escadronului de sprijin logistic al comandourilor, unde a fost descris ca un om care „a dat dovada de spirit de comando pana la sfarsit”.

Intr-o declaratie, Ministerul Afacerilor Externe a spus: „Putem confirma ca un cetatean britanic a fost ucis in Ucraina, suntem alaturi familia sa”. In ceea ce priveste persoana disparuta, purtatorul de cuvant a spus: „Suntem la curent cu un cetatean britanic care este disparut in Ucraina. Cautam urgent informatii suplimentare”.

Ministerul de Externe nu a oferit alte detalii, inclusiv daca cele doua cazuri sunt legate si unde a avut loc decesul. Sky News a relatat ca cei doi ar fi fost voluntari care luptau impotriva fortelor rusesti, dar acest lucru nu a fost confirmat. Se crede ca Sibley este primul luptator britanic despre care se stie ca a fost ucis in lupta in Ucraina.

Pagina de Facebook unde au fost aduse omagii lui Sibley a postat o fotografie a acestuia in timp ce se afla in armata in tinerete. El este vazut in uniforma, stand in picioare pe aerodromul Bagram din Afganistan.

O serie de britanici, inclusiv fosti militari, s-au oferit voluntari pentru a lupta in cadrul fortelor armate ucrainene, unii calatorind in Ucraina cu mult inainte de recenta izbucnire a ostilitatilor, iar altii mergand in Ucraina dupa invazia Rusiei.

Alti doi voluntari britanici au fost capturati de fortele rusesti in portul Mariupol, aflat sub asediu in sudul tarii. Aiden Aslin si colegul sau britanic Shaun Pinner s-au predat dupa ce unitatea lor a ramas fara munitie in interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, unde ultimii aparatori ucraineni au fost incercuiti.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

7 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

7 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

7 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

7 ore ago