„Principalul efort” al aliatilor pentru Ucraina se muta de la donarea de arme la repararea acestora

externe

tanc, tractor, razboi in ucraina

Accentul Occidentului asupra constituirii masinii de razboi a Ucrainei s-a schimbat in mod semnificativ spre repararea si sustinerea acestor arme, o recunoastere a faptului ca razboiul va continua luni si ani de acum incolo, a declarat cel mai inalt oficial de la achizitii al Pentagonului, scrie Politico.

Chiar si inainte ca Ucraina sa isi lanseze contraofensiva in aceasta vara, aliatii deveneau din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca eforturile de mentinere in functiune a echipamentelor donate au ramas in urma nevoilor de pe campul de lupta.

Acum, in conditiile in care lupta pentru dislocarea a zeci de mii de trupe rusesti bine inradacinate afecteaza vehiculele blindate si piesele de artilerie, nevoia de a repara aceste echipamente si de a le readuce in lupta este mai urgenta decat in orice moment al razboiului.

„Infiintam facilitati de reparatii in Europa, traducem manuale [de instruire si reparatii], trebuie sa facem mult mai mult impreuna, asa ca va exista o mai mare concentrare asupra acestui aspect” din partea natiunilor partenere, a declarat seful departamentului de achizitii si sustinere al Pentagonului, William LaPlante.

Mentinerea in stare de functionare a unor echipamente moderne in valoare de miliarde de dolari pentru ca Kievul sa isi poata continua contraofensiva este una dintre functiile principale ale unui grup de lucru format din 22 de natiuni, condus de SUA, Polonia si Marea Britanie, cu LaPlante in frunte.

Grupul de lucru, dedicat nu numai sustinerii Ucrainei, ci si refacerii depozitelor de aparare ale SUA si Europei, se intalneste in mod regulat ca parte a Grupului de contact pentru apararea Ucrainei, format din 50 de natiuni si condus de secretarul apararii, Lloyd Austin, care a avut ultima sa intalnire lunara marti, pentru a analiza ce se mai poate conveni pe lista de dorinte a Kievului.

„Avem conversatii regulate” cu omologii ucraineni, a declarat LaPlante. „De ce mai au nevoie? Mai sunt si alte piese pe care le putem trimite? De fapt, urmarim ceea ce se numeste rata de disponibilitate a fiecaruia dintre aceste sisteme”, aproape in timp real.

Grupul i-a ajutat deja pe ucraineni sa instituie un efort de sprijin pentru aprovizionare care urmareste peste 4.000 de linii de aprovizionare pentru piese de schimb cu cerere mare pentru amestecul international de echipamente care au fost donate.

Lista echipamentelor trimise in Ucraina in ultimele 17 luni este uluitoare atat prin rapiditatea cu care au sosit, cat si prin diversitatea lor. Aceasta variaza de la tancuri germane la obuziere americane, de la apararea antiaeriana italiana la vehicule britanice, poloneze, canadiene, franceze si cehe.

Iar transporturile continua sa vina. In cadrul reuniunii Grupului de contact pentru apararea Ucrainei, care a avut loc saptamana aceasta, accentul a fost pus pe vehiculele si echipamentele de deminare si pe apararea antiaeriana mobila cu raza scurta de actiune, potrivit unei persoane familiare cu discutiile.

Dupa intalnire, SUA au anuntat un nou pachet de ajutor militar de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include peste 300 de vehicule blindate si patru sisteme nationale avansate de rachete sol-aer pentru Kiev, angajamente pe termen lung care vor veni cu pachete de sustinere care vor dura ani de zile.

Ratele de pregatire a echipamentelor au fost o preocupare majora pentru Kiev inca de la inceputul razboiului. Rusia a reusit sa scotoceasca in stocurile sale  pentru a arunca in lupta mai multe echipamente si mai multe trupe, la fiecare pas. In schimb, Ucraina lucreaza cu echipamente care fie sunt stocuri rusesti vechi de zeci de ani, fie sunt inca relativ noi pentru ei, iar pentru cele mai serioase lucrari de reparatii trebuie inca sa fie expediate in locuri precum Polonia sau Cehia inainte de a face un drum lung inapoi in Ucraina.

Kievul si-a exprimat de mult timp ingrijorarea cu privire la disponibilitatea multora dintre aceste sisteme donate, deoarece unele vehicule si arme scoase din depozitele SUA si ale aliatilor au ajuns la destinatie avand nevoie de reparatii. Desi grupul de lucru pentru sustinere a facut progrese, realitatile politicii nationale si birocratia guvernamentala au un cuvant de spus in ceea ce se muta si cand.

Un plan al Berlinului si Varsoviei de a infiinta un centru comun de reparatii in Polonia pentru tancurile Leopard 2 a esuat in aceasta luna pe fondul dezacordurilor privind costul lucrarilor, lasand unele tancuri avariate nefolosite in asteptarea reparatiilor.

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a fost in Polonia pentru a incerca sa relanseze centrul de reparatii, care trebuia initial sa inceapa in luna mai. De atunci, Berlinul a renuntat la acord, iar acum se pare ca lucrarile vor fi efectuate in Germania si Lituania la o data ulterioara.

Guvernul britanic a avut mai mult succes actionand unilateral, incheind luna aceasta un acord de 60 de milioane de dolari cu firma britanica de aparare Babcock pentru repararea tancurilor Challenger 2 si a altor vehicule de lupta donate Ucrainei. Contractul „ofera un sprijin esential pentru Ucraina pe campul de lupta”, a declarat secretarul apararii Ben Wallace intr-o declaratie.

Contraofensiva s-a dovedit a fi dificila pentru fortele ucrainene, deoarece acestea se lupta prin campuri dense de mine pentru a ajunge la liniile de transee rusesti bine aparate. Aceste asalturi initiale au dus la unele pierderi bine mediatizate de vehicule de lupta Bradley de fabricatie americana si de transportoare de trupe rezistente la mine, alaturi de unele tancuri germane Leopard.

In cazul in care sunt reparabile, aducerea acestor vehicule inapoi pe front este in fruntea agendei.

Cu infrastructura de reparatii stabilita in ultimul an, a declarat LaPlante, echipele din spatele liniilor sunt capabile sa „primeasca instantaneu acele informatii si apoi facem reparatia”.

„Si chiar vreau sa le acord credit ucrainenilor, ei sunt cei care fac acest lucru”, a adaugat el. „Dar noi ne asiguram ca au tot ce le trebuie. Si daca piesele trebuie sa vina dintr-o tara din cealalta parte a lumii, ne asiguram ca le facem rost de ele. Asa ca intretinerea este de fapt cea mai mare parte a muncii care se desfasoara in acest moment.”

SUA a tradus in ucraineana peste 700 de manuale tehnice pentru armele donate si a prospectat firme de aparare din intreaga lume pentru a obtine pachete de date tehnice pentru sisteme. Grupul de lucru organizeaza o serie de sesiuni cu firmele de aparare din SUA si Europa pentru a intelege ce mai pot face pentru a ajuta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, punand un accent deosebit pe modul de a fabrica mai multe munitii de artilerie, pe care ucrainenii le consuma rapid.

In ceea ce priveste tunurile in sine, care se uzeaza din cauza utilizarii constante, ucrainenii au inceput sa foloseasca imprimante 3D pentru a-si fabrica propriile piese de schimb. „Le-au tiparit pur si simplu chiar acolo, in tara”, a spus LaPlante. „Initial, le imprimau prin inginerie inversa cat de bine puteau, iar faptul ca nu dura la fel de mult ca piesa originala, nu le pasa pentru ca o obtineau foarte repede. „Pentru Kiev, viteza se afla in prim-planul eforturilor lor de a-si mentine in lupta vehiculele si armele noi-noute.

Luand cuvantul marti, dupa reuniunea Grupului de contact pentru apararea Ucrainei, presedintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a avertizat: „contraofensiva se afla inca in faza incipienta si mai sunt multe lupte de dus”.

Aflat alaturi de el, secretarul apararii Lloyd Austin a adaugat ca partenerii occidentali trebuie sa continue sa trimita arme si sprijin in Ucraina. „Ucraina lupta pentru viata ei”, a spus el. „Miza este mare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: