externe

Prizonier rus, despre nebunia din armata invadatorilor: „Multi fug, nu vor sa mearga la razboi. Suntem amenintati cu 7 ani de inchisoare daca dezertam”

Un soldat rus capturat de ucraineni a prezentat detalii inspaimantatiare despre cum ofiterii rusi ii trateaza pe militarii care refuza ordinele de a deschide focul. El a povestit cum a fost ucis un camarad al sau chiar de catre rusi pentru ca a incercat sa protejeze civilii ucraineni.

Intr-o inregistrare video, prizonierul de razboi a descris cum el si un locotenent au incercat sa salveze o femeie in varsta de 20 de ani si pe mama acesteia, dupa ce soldatii rusi au primit ordin sa traga asupra civililor, pe 24 februarie, in Harkov.

In clip, publicat de Daily Mail, soldatul capturat sustine ca a fost impuscat in picior, iar locotenentul a fost ucis, atunci cand alte trupe si-au dat seama ca cei doi nu trageau asupra civililor.

Soldatul rus descrie ce s-a intamplat cand au ajuns la Harkov: „Apoi, fortele voastre (ucrainene) au inceput sa traga in fortele noastre. Si apoi, in timp ce se tragea in ai nostri, eu si locotenentul meu ajutam civilii”.

El a spus ca ar fi decis „sa salveze civili, civili ucraineni”.

Vorbind despre cele doua femei pe care le-au ajutat, soldatul a spus: „Locotenentul a alergat spre ele, a inceput sa le scoata din masina, strigand ‘veniti aici'”.

„In aproximativ 20 de minute, au observat ca eu si locotenentul salvam civili si s-a dat ordin sa ma impuste pe mine, pe locotenent si pe civili. Locotenentul a fost ucis, apoi au inceput sa traga asupra undeia dintre femei. A murit si ea odata cu el. Eu si fiica am inceput sa ne retragem. Fortele mele au inceput sa ma impuste in picioare. Daca nu ar fi fost acel garaj, m-ar fi ucis la fel cum au facut cu mama si cu locotenentul.

Eu si fiica ne-am asezat in spatele acestui garaj. Ne-am ascuns pana cand s-a linistit si fiica a sugerat sa plecam cu masina, sa chemam fortele. S-a dus sa o caute pe mama ei, care era langa locotenent. A luat cheile (de la masina). M-am tarat pana la masina si ea m-a pus pe bancheta din spate. A pornit masina si a condus”, a relatat soldatul.

Intr-o a doua inregistrare video difuzata de Serviciul de Securitate ucrainean pe Facebook, un tehnician militar rus a fost interogat si a afirmat ca dezertorii sunt amenintati cu sapte ani de inchisoare.

Barbatul, care transporta din Ucraina echipamente care aveau nevoie de reparatii, a declarat: „Multi au plecat deja de acasa. Multi fug, nu vor sa mearga la razboi. Pentru ce se intampla asta? Nimeni nu are nevoie de asta, de acest razboi. Nimeni nu vrea asta. Ei sunt impotriva lui, fug. Problema este ca promit sapte ani de inchisoare, asa ca oamenii raman. Nimeni nu vrea sa mearga la inchisoare. In urma cu aproximativ o luna ne-au adunat, ne-au dat documente si ne-au spus sa spunem ca suntem dispusi sa participam la o operatiune speciala”.

Ministrul ucrainean al apararii, Oleksiy Reznikov, a publicat marti noi estimari privind victimele si pagubele provocate de razboi, afirmand ca actiunile militare rusesti au ucis 38 de copii si au ranit peste 70.

Intr-un discurs video, el a spus ca, in total, au fost inregistrati cel putin 400 de morti si 800 de raniti in randul civililor, desi „aceste date sunt cu siguranta incomplete”.

El a precizat ca loviturile rusesti au distrus peste 200 de scoli ucrainene, 34 de spitale si 1.500 de cladiri rezidentiale.

 

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Iohannis si Ciolacu se declara „socati” in legatura cu impuscarea premierului Slovaciei: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca este socat sa afle ca premierul Slovaciei, Robert…

59 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

2 ore ago

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el fiind…

2 ore ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

2 ore ago