Pro-RUSII pregatesc o REVOLUTIE ROSIE la Chisinau. Expert: „Moldova este Siria de langa noi”

opinii

Liderul Partidului Socialistilor, Igor Dodon, si cel al Partidului Politic „Partidul Nostru”. Renato Usatii, cunoscuti pentru simpatiile pro-ruse, au anuntat ca ar putea bloca unele drumuri nationale daca presedintele pro-european Nicolae Timofti nu va fi demis.

De asemenea, cei doi au anuntat in cadrul unei conferinte de presa comune, ca si unele strazi din Chisinau ar putea fi blocate de corturi. Sambata au blocat bulevardul central din Chisinau.

chisinau

„Noi am inchis bulevardul central pentru doua zile. Acesta este abia inceputul planului B. Daca nu va fi nicio reactie, adica demiterea presedintelui, atunci ceea ce s-a intamplat noaptea trecuta se va repeta, doar ca in zilele de lucru”, a declarat Renato Usatii.

Socialistul Igor Dodon a scris in rusa pe pagina sa de facebook ca „acesta este doar inceputul. Mai departe si mai mult”, fara a da mai multe detalii, scrie unimedia.info.

Expert in relatii internationale, analistul Dan Dungaciu a comparat situatia din Moldova cu cea din Siria. „Este, pastrand proportiile, un fel de Sirie de langa noi Republica Moldova”, a declarat acesta la Digi24.

„Complicatiile din teren si amestecul de interese sunt greu de descifrat. Avem o guvernare declarat proeuropeana, care insa a fost amestecata in scandaluri de coruptie extrem de grave: furtul miliardului si vanzarea aeroportului catre o companie rusa, a aratat directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

Acest tip de comportament si faptul ca nimeni nu este pedepsit genereaza doua tipuri de reactii: prima, asa-numita Platforma „DA” care a iesit deja in strada, expresia unei nemultumiri profunde, nu prorusesti, nici proromanesti, proeuropene de tip moldovenesc, care vrea o solutie de tip „prin noi insine” si cere alegeri anticipate prin care sa fie propulsate forte politice sincere, necorupte si neimplicate in scandalurile de pana acum. Platforma DA organizeaza maine, duminica, un miting in Piata. Pe de alta parte, sunt fortele proruse, care au scos oameni in strada, dar n-au fortat o schimbare de regim de tip 7 aprilie”, a aratat Dan Dungaciu.

„Ce vrea Rusia cu Republica Moldova? In acest moment, Rusia e implicata in negocierile din Siria, avand pe cap de gestionat chestiunea ucraineana, Donbasul, Crimeea si Transnistria. Este foarte greu pentru Rusia acum sa genereze o miscare de protest, care ar fi foarte greu de explicat partenerilor ei de negociere internationala. Deci, in acest moment, Rusia nu are niciun motiv sa dea o lovitura de stat in Republica Moldova, pentru ca n-ar putea-o gestiona nici politic, nici financiar, pentru ca Rusia trebuie sa plateasca, repet, Crimeea, Donbasul si Transnistria. Nu are bani nici pentru aceste entitati.

Deci, scopul Rusiei in acest moment este sa submineze si sa fie prezenta pe teren, dar nu sa castige puterea in Republica Moldova. Rusia are mecanisme de subminare, pentru ca domnul Renato Usatii a publicat ieri niste documente foarte interesante legate de furtul miliardului, ceea ce arata ca Rusia a documentat acest caz si il va face public acest caz subminand astfel autoritatea aliantei europene care guverneaza in acest moment”, a mentionat Dan Dungaciu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: