„Proasta si maimuta”. Basescu o zdrobeste pe Dancila, dupa anularea vizitei Regelui Iordaniei: „Au aruncat pe Apa Sambetei 50 de ani de politica externa romaneasca in Orientul Mijlociu”

politica

Fostul presedinte Traian Basescu are o reactie extrem de dura dupa ce Regele Iordaniei si-a anulat vizita in Romania din cauza declaratiilor premierului Dancila.

„Dancilizarea politicii externe. Mizand pe faptul ca e proasta, lobisti americani au invitat-o pe Dancila la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezand ca e ocazia vietii ei de a se manifesta pe pamant american, Dancila a recitat instructiunile primite de la Dragnea fara a intelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea ca poate sa-i impresiona pozitiv audienta in folos propriu, nesocotind grav pozitia unitara si solidara a Uniunii Europene, dar si politica externa echilibrata a Romaniei in Orientul Mijlociu.

Anuntul precum ca Guvernul Romaniei va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a starnit entuziasmul sali dar a aruncat pe Apa Sambetei 50 de ani de politica externa romaneasca in Orientul Mijlociu. Implicatiile anuntului sunt grave pentru ca schimba radical politica externa a Romaniei in Orientul Mijlociu si ne singularizeaza in interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Dragnea si Dancila printr-un mimetism specific maimutelor, cred ca pot face si ei ceea ce au facut americanii. Eu nu zic ca n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a Romaniei. SUA poate tine la respect lumea araba prin forta economica si militara, pe cand Romania a pierdut respectul si increderea lumii arabe.

Dupa ce a vazut efectele discursului, Dancila si-a adus aminte ca titularul politicii externe este Presedintele Romaniei iar o ambasada se poate infiinta numai prin decret prezidential.

Primul semnal politic extrem de puternic, este anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Hasemit al Iordaniei in Romania, in conditiile in care Regele Abdullah este cel mai echilibrat si respectat sef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA in lumea araba si un mare prieten al Romaniei.

Dragnea si Dancila au nesocotit interesele Romaniei pentru un zambet primit peste ocean si acest lucru il spun eu, un politician care sustine, respecta, admira si iubeste Israelul si poporul sau.

De azi, politica externa a Romaniei este dancilizata si risca sa devina nesemnificativa, pentru ca se face in interesul strict al lui Dragnea si nu in interesul tarii. Mare ticalosie”, a scris Basescu pe Facebook.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei si-a anulat o vizita in Romania in semn de protest dupa afirmatiile premierului roman Viorica Dancila despre mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relateaza AFP, citand Palatul Regal.

„Regele Abdullah al II-lea a decis sa anuleze o vizita prevazuta pentru luni in Romania in semn de solidaritate fata de Al-Quds (denumirea in araba pentru Ierusalim – n.r.)”, a precizat Palatul Regal intr-un comunicat.

Anularea vizitei, care urma sa fie marcata de semnarea mai multor acorduri in diferite domenii, a fost decisa „dupa declaratiile de duminica ale prim-ministrului roman privind mutarea ambasadei tarii sale de la Tel Aviv la Ierusalim”, se mai arata in comunicat.

Conform agentiei nationale de presa iordaniene Petra, regele Abdullah al II-lea avea programate intalniri cu presedintele roman, Klaus Iohannis, si cu liderii parlamentului. El urma de asemenea sa participe la Reuniunile Aqaba, care fusesera programate a fi gazduite de Romania in parteneriat cu Iordania.

Agentia Petra mai relateaza ca, in marja vizitei, guvernele iordanian si roman urmau sa semneze un acord, doua memorandumuri de intelegere si un program de cooperare, fiind programat in acelasi timp si un Forum de Afaceri Iordaniano-Roman, cu participarea reprezentantilor din sectorul privat din cele doua tari.

Mai mult despre: ,

Comentarii: