Probele ca Dragnea si Tariceanu nu sunt interesati deloc de nevoile romanilor. Parlamentarii PSD si ALDE vor doar sa rezolve probleme penale ale baronilor

news

Noua sesiune a Parlamentului incepe va incepe astazi, prioritatile coalitiei PSD-ALDE pentru actuala sesiune se refera la modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala si modificarea legislatiei sigurantei nationale, care vizeaza SRI si SIE, dar si proiectul Codului administrativ.

Pe langa modificarile legilor privind Justitia si pachetul privind reorganizarea serviciilor secrete, parlamentarii PSD si ALDE, formatiuni care asigura majoritatea in Parlament, nu au uitat nici de modificarea administratiei astfel incat ministrii sa scape de raspundere, conform programului senatorilor si deputatilor din aceasta sesiune. Partidele de la putere doresc ca impuna o serie de articole controversate ce stabilesc, spre exemplu, faptul ca aprecierea necesitatii si oportunitatii emiterii actelor administrative ale Guvernului apartine exclusiv membrilor Guvernului. .

Sesiunea parlamentara care incepe joi va avea pe masa o serie importanta de masuri care trebuie luate, iar modificarea Codurilor penale este una dintre prioritatile imediate ale majoritatii PSD-ALDE.

Deputatul PSD Catalin Radulescu afirma ca membrii Comisiei speciale care modifica legile Justitiei, condusa de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, vor incepe modificarea Codurilor penale si dezincriminarea abuzlui in serviciu, afirmand ca directiva europeana care vizeaza prezumtia de nevinovatie trebuia modificata acum doi ani.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, spunea la randul sau ca PSD va modifica „mult” Codurile penale, iar intrebat de ce ministrii cu probleme penale vor face parte din Cabinetul Dancila, acesta a raspuns „pentru ca putem”. De asemenea, el spunea ca protestatarii care nu sunt de acord cu aceste modificari „sa faca un partid unic, cu Kovesi presedinte, prim-ministru si imparat”, anunta news.ro.

CCR a decis marti ca Legea privind modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor contine dispozitii neconstitutionale si cere redefinirea erorii judiciare si a relei credinte, dar si a gravei neglijente, iar pe 22 ianuarie a declarat neconstitutionale prevederi din Legea privind Statutul functionarilor publici, urmare a unei sesizari a presedintelui Klaus Iohannis. Aceste aspecte declarate neconstitutionale se vor intoarce in Parlament pentru a fi rediscutate.

De asemenea, controversata lege a pensiilor va fi si ea pe agenda Parlamentului. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, spunea ca aceasta lege trebuie adoptata cat mai repede. Potrivit actului normativ, punctul de pensie va fi marit la 1.775 de lei pana in 2020. Pensia minima garantata va fi de 550 de lei, iar cea minima de 650 de lei. De asemenea, legea salarizarii, care prevede micsorari de venituri pentru cei cu salarii de peste 7.000 de lei pe luna, este o alta masura asteptata in Parlament.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat miercuri ca vrea ca in noua sesiune paralmentara sa se initieze modificari la legile sigurantei nationale, care includ Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE), deoarece serviciile secrete au nevoie de “o legislatie moderna”.

Un alt proiect important aflat pe agenda acestei sesiuni parlamentare este cel al Codului administrativ, care a fost depus la Senat in decembrie, ca initiativa legislativa asumata de senatorii si deputatii PSD, fiind promovat in procedura de urgenta. Proiectul Codului administrativ are o serie de articole controversate care stabilesc, spre exemplu, faptul ca aprecierea necesitatii si oportunitatii emiterii actelor administrative ale Guvernului apartine exclusiv membrilor Guvernului. Codul mai prevede, de asemenea, ca membrul Guvernului care se afla in conflict de interese trebuie sa se abtina de la luarea deciziei care ar putea produce un folos pentru sine, sot, sotie, rude pana la gradul al II-lea, dar nu si atunci cand este vorba despre emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative. Conform proiectului, daca un act administrativ a avut consecinte vatamatoare, raspunderea revine exclusiv celui care a semnat actul respectiv. Codul stabileste si ca, in mod exceptional, membrii Guvernului pot face parte din AGA sau CA ale regiilor autonome, companiilor si societatilor publice, inclusiv banci si institutii financiare, de interes strategic sau in cazul in care un interes public impune acest lucru. In proiect se prevede si numarul de posturi de la cabinetul si cancelaria demnitarilor si alesilor locale, cele mai multe urmand sa le aiba prim-ministrul (18) si primarul general al Capitalei (13).

Componenta noului Birou permanent, vicepresedintii, secretarii si chestorii acestui for vor fi alesi in sedinta de plen a Camerei Deputatilor, programata pentru joi, la ora 11.00, iar sesiunea ordinara a Camerei Deputatilor este programata sa inceapa la ora 12.00.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: