externe

Procese „parodie” la Mariupol organizate de Rusia. SUA reactioneaza dur: „Toti membrii fortelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni si straini, au dreptul la statutul de prizonier de razboi daca sunt capturati si trebuie sa fie tratati si protejati de acest statut”

SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oras capturat in luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de razboi ucraineni, subliniind caracterul lor „nelegitim”, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Aceste procese-spectacol sunt nelegitime si o parodie a justitiei si le condamnam ferm”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, intr-un comunicat.

Potrivit Washingtonului, Moscova vizeaza sa „deturneze” atentia comunitatii internationale de la „atrocitatile comise de fortele ruse in Ucraina” de la invazia rusa a acestei tari, la 24 februarie.

„Toti membrii fortelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni si straini, au dreptul la statutul de prizonier de razboi daca sunt capturati si trebuie sa fie tratati si protejati de acest statut, in conformitate cu Conventiile de la Geneva”, se arata in comunicatul care cere Moscovei „sa respecte obligatiile care ii revin in temeiul dreptului international”.

ONU si-a exprimat marti o ingrijorare similara, subliniind ca este interzisa infiintarea de tribunale doar pentru a judeca astfel de cazuri.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

44 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

50 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago