Procesul lui Sebastian Ghita ia o directie spectaculoasa. Urmeaza sesizarea CCR in cazul Sectiei speciale

news

Dosarul lui Sebastian Ghita s-ar putea lasa cu o sesizare a CCR in cazul prevederilor OUG 7 legate de Sectia speciala. Procurorul de sedinta din dosarul in care fostul deputat PSD Sebastian Ghita este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de mai multi sefi din Politie si parchete din Prahova, a solicitat astazi sesizarea Curtii Constitutionale in cazul OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitie, informeaza ziare.com.

Solicitarea a fost facuta dupa ce avocatul fostului sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, a cerut Inaltei Curti sa trimita o cerere la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) pentru a intreba daca aceasta unitate isi mentine apelul in acest dosar.

Aceasta este una dintre prevederile introduse prin OUG 7/2019: exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivit OUG 90/2018, sunt de competenta acestei structuri.

Sectia pentru investigarea magistratilor este condusa de procurorul-sef Gheorghe Stan si adjunctul acestuia, Adina Florea.

Aceasta prevedere a ramas in OUG 7/2019, chiar dupa modificarile legislative prin care au fost abrogate mai multe dispozitii controversate.  Toti avocatii din acest caz, inclusiv ai lui Sebastian Ghita, au sustinut aceasta solicitare. Presedintele completului, judecatorul Ioana Bogdan, a decis sa respinga solicitarea de a se trimite adresa la SIIJ: „La momentul actual, noi avem o cale de atac exercitata in acest caz”.

Avocatul a sustinut solicitarea: „In momentul de fata avem o norma derogatorie, privind retragerea apelului. Actul normativ nu contine norme tranzitorii. Aceasta este o chestiune prealabila.”

Procurorul de sedinta, care este din partea Parchetului General, a explicat instantei ca era previzibila formularea acestei cereri: „A fost formulata si in alte dosare”. A fost momentul in care a invocat exceptia de neconstitutionalitate.

Judecatorul Ioana Bogdan a pus in vedere partilor sa vina pregatite pentru termenul din 10 iunie, pentru a pune concluzii pe aceasta exceptie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: