Procesul pentru coruptie al premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost reluat in plin razboi

externe

benjamin netanyahu

Procesul pentru coruptie al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a reluat luni la Ierusalim, la circa doua luni dupa suspendarea sa din cauza atacului sangeros al miscarii palestiniene islamiste Hamas din 7 octombrie, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Netanyahu, in varsta de 74 de ani, este banuit ca a primit de la o serie de persoane ultrabogate un important volum de cadouri in valoare de circa 700.000 de sekeli (176.000 de euro), sub forma de trabucuri, sticle de sampanie si bijuterii, intre 2007 si 2016.

Premierul este acuzat de coruptie, frauda si abuz de incredere.

Intre presupusii sai „binefacatori” se numara „nababul” hollywoodian Arnon Milchan, producator al unor pelicule de succes ca „Pretty Woman” sau „Nascuti asasini”, Netanyahu fiind banuit ca a sustinut o masura fiscala care i-ar fi adus acestuia milioane de dolari in plus, dar Ministerul Finantelor s-a opus.

Premierul israelian sustine ca a acceptat doar cadouri de la prieteni, fara sa le fi cerut, si ca este victima unei vanatori de vrajitoare.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu nu va fi chemat la bara in viitorul imediat, dar ar putea comparea pentru a depune marturie peste cateva luni.

Procesul inceput in 2020 este o premiera in Israel pentru ca este judecat un prim-ministru in exercitiu.

Responsabili politici apropiati ai premierului au criticat reluarea audierilor in plin razboi. Acestea vor fi, in orice caz, unele reduse, avand in vedere mobilizarea rezervistilor din randurile martorilor si avocatilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: