Procuroarea lui Dragnea, replica usturatoare pentru Tudorel Toader. Ministrul vrea sa blocheze numirea lui Kovesi la sefia Parchetului European

news

Alexandra Lancranjan, procuror DNA, afirma ca „orice stat membru al UE” ar trebui sa fie mandru ca are un reprezentant ca „optiune pentru prima structura de conducere a Parchetului European”, facand referire la Laura Codruta Kovesi.

Alexandra Lancranjan a publicat acest mesaj pe Facebook la scurt timp dupa ce Tudorel Toader a anuntat ca va incerca sa blocheze numirea lui Kovesi in fruntea Parlamentului European.

„Sa fii statul membru care a dat, in buna masura, certitudinea infiintarii Parchetului European, sa ai oportunitatea de a organiza printre primele conferinte internationale privind operationalizarea structurii si sa ai un reprezentant national ca optiune pentru prima structura de conducere… trei lucruri care ar face mandru orice stat membru.

Asta dupa ce ai un Regulament de infiintare (Regulamentul (UE) 2017/1939) care seteaza directia spre independenta procurorilor…”, a scris Lancranjan pe Facebook.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni, ca va incerca sa blocheze alegerea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European.

„Cred ca membrii Comisiei de selectie nu cunosc abuzurile comise de catre Laura Codruta Kovesi in detrimentul cetatenilor, in detrimentul statului de drept. In Franta sau in Germania, un procuror nu ar putea sa comita atatea abuzuri, pentru ca ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar daca in zilele de joi si vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea ministrilor de justitie din statele membre ale UE, maine dimineata voi trimite decizia CCR privind demiterea din functie, fiecarui ministru de justitie”, a declarat ministrul Tudorel Toader pentru stiripesurse.ro.

Laura Codruta Kovesi s-a clasat prima in cursa pentru functia de sef al Parchetului European, dupa interviul sustinut in fata unui juriu de specialisti in drept ai UE.

Acest juriu a intocmit o lista scurta de 3 candidati agreati pentru inalta functie, iar fosta sefa a DNA este pe prima pozitie, fiind urmata de Jean – Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).

Juriul de selectie a trimis aceasta lista scurta presedintelui Parlamentului European, Antionio Tajani, dar si ministrului Tudorel Toader, ca presedinte al ConsUE de Justitie – JAI (avand in vedere ca Romania detine presedintia UE in acest moment). Astfel, lui Toader ii revine sarcina sa o propuna pe Kovesi drept sef al Parchetului European in discutiile din JAI, dupa ce tot el a fost cel care a obtinut revocarea sa de la sefia DNA.

Juriul special a luat aceasta hotarare pe 1 februarie, dar ea a fost comunicata abia azi.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: