Procuror, dezvaluiri grave: „Sunt mii de tone de gunoi care se indreapta spre Romania. Mafia din Italia este implicata”

news

Teodor Nita, candidat la sefia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a afirmat, vineri, ca este necesara modificarea legislatiei in ceea ce priveste Garda de Mediu, pentru a i se da competenta de efectuare a urmaririi penale in colaborare directa cu procurorul pe infractiuni de mediu.

”In toate tarile Europei, similarii Garzii de Mediu – ca sunt inspectorate sub diferite denumiri – au competente de efectuare a activitatii de urmarire penala pe infractiuni de mediu in mod strict si in colaborare directa cu procurorul – competenta directa. Noi nu avem asa, in pofida recomandarile Consiliului Europei. (…) Si de ce este extrem de util asa ceva? Pentru ca expertiza comisarilor Garzii de Mediu este extraordinar de utila in dosare de acest gen. Am instrumentat si am trimis in judecata cauze cu import-export ilegal de deseuri, pentru ca nu vreau sa dramatizez, dar Romania risca sa devina groapa de gunoi a Europei, sa devine un punct terminus pentru gunoi, sunt mii de tone care se indreapta si sunt trimise catre noi si aceste chestiuni sunt specificul unei activitati ale criminalitatii organizate. Ca procuror, ca jurist, ca politist, nu esti familiarizat cu ceea ce se intampla in materia transferurilor ilicite de deseuri, spre deosebire de cel din Garda de Mediu”, a explicat acesta, la interviu, citat de Agerpres.

El a aratat ca a destructurat o grupare infractionala care intentiona sa ridice pe malul marii, la Navodari, un „super depozit” de gunoi de 6.500.000 de tone cu deseuri toxice.

„Am documentat si trimis in judecata, este o solutie pronuntata de Inalta Curte, sunt foarte bucuros de ea, membrii unei grupari de criminalitate organizata din ‘Ndrangheta’ care intentionau si pregatisera sa edifice in Navodari, pe malul marii, la 800 de metri de plaja litorala din Navodari un super depozit de gunoi de 6.500.000 de tone de deseuri toxice – 95 de metri altitudine pe 30 de hectare. Ca sa fac un efect vizual (…), era vorba de 300.000 de basculante in 3 ani de zile, adica o basculanta la 6 minute cu gunoi – 20 de tone deseuri toxice. Se pregatisera contractele pentru a putea sa fie livrate cu vapoarele. (…) Prejudiciul ar fi fost colosal, inclusiv acela de mediu. Nu vorbesc de faptul ca detin date potrivit carora, in prezent, in Romania, mai ales in anumite zone pe care le pot indica punctual, numarul de cancere a crescut cu 3 – 500% din cauza acestor chestiuni, de arderi de deseuri. Sub Dobrogea este un fluviu, mai mare un pic decat Dunarea, cu apa pura din Cretacic – ar fi fost contaminat. (…) Am reusit sa impiedic pentru ca membrii grupurilor infractionale sunt foarte inteligenti, profita de viciile noastre, de legislatie. Incepuse din 2004 pregatirea de documente clasificate si m-am dus pe fir inapoi si am descoperit ca erau semnate documente de autorizare in 2004 de primarul care murise in 2003”, a precizat Nita.

Teodor Nita a aratat ca unul dintre obiective este monitorizarea masurilor dispuse de procuror pentru recuperarea prejudiciilor.

„Intentionez sa aplic un stil de management participativ deoarece consider ca este unicul act, mai ales in materia structurilor de parchet in care procurorii sunt oameni cu personalitate, oameni instruiti pentru a putea fi determinati si impulsionati si antrenati in activitatea pe care o au. Este unicul stil care functioneaza eficient. Sa optimizam activitatea de urmarire penala atat din perspectiva obiectiva, cat si subiectiva, prin folosirea tuturor capacitatilor care sunt, si sunt suficiente la acest moment, ale DIICOT, dar nu in ultimul rand, spre exemplu ca obiectiv pe termen mediu si ca obiectiv permanent este monitorizarea masurilor dispuse de procuror pentru recuperarea prejudiciilor si identificarea produsului infractional. Fac doar trimitere la institutia ANABI (Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – n.r.), care este insuficient folosita, in opinia mea, si cu care am o experienta corespunzatoare in materia traficului cu deseuri. Au fost foarte utili si au institutii procedurale care le permit sa devina foarte eficienti”, a spus acesta.

Ministerul Justitiei a declansat pe 2 decembrie anul trecut procedura de selectie pentru propunerea de numire a procurorilor-sefi ai Parchetului General, DNA si DIICOT.

Saptamana aceasta au sustinut interviurile candidatii pentru posturi de conducere in Parchetul General si la DNA.

Rezultatele selectiei vor fi anuntate public pe 21 ianuarie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: