Procurorii au dovezi, prezinta rechizitoriul. Ion Iliescu a fost omul Moscovei: „La scurt timp dupa preluarea puterii, a reactivat un numar important de generali si ofiteri superiori, cu totii filosovietici”

politica

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a publicat, marti, pe pagina de internet a institutiei, rechizitoriul din dosarul „Revolutiei”.

„Revolutia romana din decembrie 1989 reprezinta un moment de maxima importanta pentru istoria nationala. Avand in vedere interesul major al miilor de persoane vatamate si parti civile din dosarul 11/P/2014, pentru a fi informate corect cu privire la continutul rechizitoriului, precum si interesul public fata de imprejurarile stabilite prin probe pentru trimiterea in judecata, vol. I al rechizitoriului se publica pe site-ul Ministerului Public”, a informat Parchetul General pe pagina sa de Facebook.

Procurorii Parchetului General, dupa ce au analizat probele din dosarul „Revolutiei”, au concluzionat ca „nu exista probe relevante ale existentei teroristilor in decembrie 1989”, adaugand ca prezenta acestora nu a fost probata in niciunul dintre „miile de dosare” instrumentate in timp.

„Prin coroborare cu celelalte probe ale dosarului, concluzia este aceeasi. Dupa 22 decembrie 1989 – orele 16,00, focul fratricid a cauzat survenirea de decese si raniri. Nu exista probe apte sa demonstreze ca in intervalul 22-30 decembrie 1989 au existat teroristi sau orice alta forta care sa desfasoare actiuni ostile revolutiei si revolutionarilor. Analiza tuturor declaratiilor martorilor si persoanelor vatamate (mii de declaratii) referitoare la intervalul 22-30 decembrie 1989 releva ca multi dintre cei audiati (militari si civili) au relatat ca in acest interval de timp au luptat, sub o forma sau alta, cu ‘teroristii’. Cu toate acestea, analiza in mod logic si loial a intregului probator al dosarului releva ca, sub imperiul psihozei securist-teroriste, aceste persoane au apreciat in mod viciat situatiile concrete in care s-au aflat. Realitatea este ca nu exista probe relevante ale existentei teroristilor in decembrie 1989”, se precizeaza in rechizitoriul trimis instantei.

Anchetatorii arata ca, pentru edificarea asupra starii de fapt din intervalul 22-30 decembrie 1989, a fost administrata ca proba inclusiv sinteza aspectelor rezultate din anchetele efectuate de parchetele militare, in perioada 1990-1994, in cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, intocmita de Sectia Parchetelor Militare.

„Aceasta analiza stabileste in mod pertinent ca psihoza securist-terorista si focul fratricid au fost cauzele deceselor si vatamarilor din intervalul 22-30 decembrie 1989. Nu au fost indicate persoanele care au generat si intretinut psihoza (materialul fiind intocmit in 1994, cand la putere se aflau tocmai cei care ar fi trebuit trasi la raspundere pentru inducerea in eroare), insa s-a argumentat fara dubii ca psihoza a aparut si a fost amplificata de persoanele care au avut interventii televizate si care au emis comunicate. Sinteza s-a intemeiat pe analiza temeinica a unui numar de 2.317 cauze penale avand ca obiect uciderea sau ranirea unor persoane. Starile de fapt retinute prezinta o importanta majora, mai ales ca cercetarile au fost facute la relativ scurt timp dupa derularea evenimentelor. De asemenea, sinteza a stabilit fara echivoc faptul ca in decembrie 1989 nu au existat teroristi. Existenta acestora nu a fost probata in niciunul din miile de dosare instrumentate in timp”, mentioneaza procurorii.

In timpul luptelor duse in decembrie 1989 in zona Otopeni intre diferite detasamente militare carora li se comunicase ca lupta cu „teroristii” un singur regiment a executat aproape o jumatate de milion de trageri intr-o singura noapte, se arata in rechizitoriul dosarului Revolutiei, publicat marti de Parchetul General.

Potrivit procurorilor, informatia reiese din Registrul Istoric al Regimentului 321 Mecanizat Ramnicu Sarat, unde se consemneaza ca „nu s-a respectat regimul de foc ordonat, consumandu-se foarte multa munitie, fara un minim efect, in sensul ca nu a fost nimicit sau capturat niciun terorist” si este inventariata munitia consumata.

„Continutul acestui document reprezinta chintesenta actiunilor militare din timpul Revolutiei din decembrie 1989. Aflati sub imperiul psihozei terorist-securiste, indusa cu intentie de factorii decizionali ai CFSN si ai Consiliului Militar Superior, militarii romani, folositi in mod intentionat necorespunzator, au fost implicati intr-o lupta pe viata si pe moarte cu un dusman inventat de aceiasi factori amintiti. In realitate, probatoriul demonstreaza ca militarii romani au luptat intre ei. Toate operatiunile militare din jurul Aeroportului International Otopeni au reprezentat o tragica situatie de foc fratricid. Iese in evidenta ca intr-o singura noapte un singur regiment a executat aproape o jumatate de milion de trageri. In acelasi perimetru s-au aflat concomitent numeroase alte efective ale MApN care, desigur, au purtat si ele ‘lupte crancene” cu teroristii'”, se arata in rechizitoriu.

Conform aceleiasi surse, haosul a fost accentuat si de faptul ca in schimburile de focuri au fost implicati inclusiv civili, unii dintre ei fara niciun fel de pregatire militara.

„Probatoriul administrat a relevat inclusiv faptul ca in zona Otopeni-Baneasa, in intervalul 22-30 decembrie, au actionat in mod haotic si foarte multi civili inarmati, neinstruiti militar, unii chiar fiind adolescenti. Nici in intervalul mentionat, nici ulterior, la fel ca in toate celelalte zone unde sau desfasurat ‘lupte’, nu au fost identificati asa-zisii teroristi-securisti sau orice dovezi ale existentei lor”, mai arata procurorii.

Din analiza tuturor probelor administrate a reiesit ca „focul fratricid a reprezentat cauza deceselor si ranirilor de persoane (…) rezultate si in aceasta zona”, neexistand probe care sa indice o alta cauza.

„Cercetarile efectuate in cauza au demonstrat ca, in intervalul de timp 22 decembrie, orele 16,00 – 30 decembrie 1989, au survenit 857 de decese si 2382 de vatamari fizice, ca urmare a confruntarilor violente din Bucuresti si principalele orase ale Romaniei. Psihoza securist-terorista a generat numeroase situatii de foc fratricid, un consum urias de munitie militara, trageri haotice si, in general, o stare de pericol pentru societate. In intervalul 22-30 decembrie 1989, fortele MApN au tras aproximativ 12.600.000 de cartuse, plus sute de obuze trase cu blindatele (tancuri), numeroase lovituri cu aruncatoarele de grenade (AG) si grenade de mana (ofensive si defensive)”, se mai mentioneaza in rechizitoriu.

In opinia procurorilor, acest consum exagerat de munitie „denota efectele profunde si generalizate ale psihozei teroriste ce a existat dupa data de 22 decembrie, ca urmare a exercitarii inducerii in eroare”, populatia fiind manipulata pentru a fi convinsa ca pe teritoriul Romaniei se desfasoara un adevarat razboi.

Pasaje relevante din rechizitoriu:

– Ulterior, incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, pe intregul teritoriu al Romaniei, a fost declansata, cu intentie, o ampla, sistematica si deosebit de complexa actiune militara de inducere in eroare, unica in istoria nationala, cauza de survenire a unui numar foarte mare de decese, raniri de persoane, suferinte psihice, lipsiri grave de libertate.

– Prin aparitiile publice si comunicatele de presa ale CFSN s-a dezinformat in sensul ca Iliescu Ion si noua conducere a tarii sunt „emanati ai Revolutiei”. Probatoriul administrat contrazice aceasta sustinere

– La scurt timp dupa preluarea puterii de catre CFSN, condus de Iliescu Ion, a fost reactivat un numar important de generali si ofiteri superiori, cu totii filosovietici.

– Ascunderea existentei, filozofiei si actiunilor acestui grup a fost justificata de filosovietismul componentilor grupului, incepand cu Iliescu Ion. Aducerea la cunostinta opiniei publice a preexistentei unui grup civilo-militar pro-sovietic si care a aparut in prim-planul politico-militar al zilelor Revolutiei, ar fi fost in contrast evident cu dorinta exprimata de noua putere de a fi perceputa ca fiind o reala emanatie a miscarii revolutionare din decembrie 1989. Mai mult, o devoalare a adevarului ar fi putut insemna pentru „grupul Iliescu” o periclitare privind preluarea si pastrarea puterii in stat, dar si legitimarea in fata opiniei publice, fiind cunoscuta atitudinea anti-sovietica a majoritatii opiniei publice din Romania

– O.C, fost ministru al apararii, sediul SPM, 13.02.2018, declaratie de martor (vol.III – Declaratii, f.229-232) – „In 1988 am purtat o discutie cu generalul Iulian Vlad, seful DSS, in urma careia am aflat de la acesta faptul ca in mod periodic Ion Iliescu, gl. Nicolae Militaru, gl. Ionita Ion si altii se intalneau si purtau discutii despre formarea unui nou guvern, in eventualitatea pierderii puterii de catre Nicolae Ceausescu. Existau date informative mai vechi cu privire la preocuparea generalului Militaru pentru accederea la o functie chiar acea de ministru al apararii, intr-un viitor presupus guvern. In perioada cat am fost ministru al apararii, cadrele Serviciului de Contrainformatii mi-au adus la cunostinta faptul ca Emil Cico Dumitrescu era colaborator al unui serviciu secret strain, mai precis GRU. Nu am aflat mai multe in acest sens, insa ulterior, in timpul mandatului de primar al capitalei, Emil Cico Dumitrescu m-a vizitat solicitandu-mi sa-l ajut intr-o problema. Cu aceasta ocazie mi-a spus ca se intalneste cu Ion Iliescu pe care il cunoaste relativ bine, avand in vedere faptul ca tatii celor doi au fost mecanici de locomotiva pe ruta Oltenita-Bucuresti.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: