Procurorii dezvaluie acum. Proiectul „Tornado”, marea operatiune mediatica de compromitere a lui Kovesi. Daniel Dragomir, dirijorul sef

news

Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a fost trimis in judecata de DIICOT pentru savarsirea mai multor infractiuni in dosarul „Black Cube”, in legatura cu spionarea fostei sefe a DNA Laura Codruta Kovesi.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Daniel Dragomir este acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata, instigare la transfer neautorizat de date informatice, in forma continuata, instigare la fals informatic, in forma continuata, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice si instigare la violarea secretului corespondentei, in forma continuata.

DIICOT arata cu Dragomir a pus la cale o campanie mediatica de compromitere a Luaurei Codruta Kovesi, sefa a DNA la acea vreme, sperand ca astfel ca scapa de propriul dosar. Reamintim ca Dragomir a avut parte de sprijinul posturilor Antena 3 si Romania TV, care l-a invitat in studiouri si i-a preluat constant declaratiile.

„Prin rechizitoriul din data de 13.07.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatului D.D. pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata, instigare la transfer neautorizat de date informatice, in forma continuata, instigare la fals informatic, in forma continuata, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice si instigare la violarea secretului corespondentei, in forma continuata.

Prin actul de sesizare s-a retinut faptul ca inculpatul D.D., fost ofiter superior (locotenent – colonel), in cadrul Serviciului Roman de Informatii (sef grupare sectoare informativ – operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul Serviciului Roman de Informatii), in prezent in rezerva, a fost trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie, la data de 23.01.2015, pentru fapte de trafic de influenta, spalare de bani, folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma participatiei improprii si uz de fals.

Pornind de la functia, pregatirea specializata si expertiza dobandita de-a lungul timpului in cadrul Serviciului Roman de Informatii (domeniul informativ – operativ al Directiei de Terorism), inculpatul stapanea astfel cunostinte vaste atat sub aspectul tehnicilor de manipulare, cat si in ceea ce priveste caracteristicile si modalitatile de actiune ale grupurilor de criminalitate organizata si mai ales metodologia de investigare si documentare a unor astfel de grupari, majoritatea lor caracterizandu-se printr-o specializare riguroasa a activitatilor infractionale si conspirativitate a actiunilor ilicite, in scopul atingerii obiectivului propus si totodata ingreunarii identificarii si tragerii la raspundere penala.

Din probele administrate la dosar rezulta faptul ca, dupa trimiterea sa in judecata de catre D.N.A. si in timpul judecarii sale in prima instanta de catre Tribunalul Bucuresti, la inceputul anului 2016, inculpatul D.D. a decis ca o campanie denigratoare la adresa procurorului sef DNA de la acea data ar putea avea un efect optim, inclusiv in ceea ce priveste situatia dosarului sau.

Intrucat in primul trimestru al anului 2016 se discuta posibilitatea reinvestirii de catre presedintele Romaniei a procurorului sef al D.N.A. pentru un nou mandat, inculpatul D.D. a apreciat ca oportun momentul pentru declansarea campaniei dorite, a carei reusita ar fi avut dublu rezultat: impiedicarea reinvestirii si denigrarea persoanei respective urmata, implicit, de cea a institutiei pe care o conduce, punand astfel sub semnul intrebarii legalitatea demersurilor in dosarele investigate de D.N.A..

In urma anchetei s-a stabilit faptul ca, fiind constient de amploarea si implicit de impactul pe care ar trebui sa il aiba o astfel de campanie denigratoare, inculpatul D.D. a acceptat ideea cooptarii altor persoane interesate de organizarea unei astfel de campanii, persoane care sa-i sprijine demersurile atat din punct de vedere financiar cat si din punctul de vedere al modalitatii efective de valorificare optima a eventualului rezultat negativ al campaniei in mass – media nationala.

Astfel, inculpatul D.D. a actionat atat in interes personal (avand in vedere trimiterea in judecata in dosarul instrumentat de catre D.N.A. si totodata urmarind reintegrarea sa in structurile de informatii romane, profitand astfel de schimbarile inerente care se pot produce la nivel institutional prin denigrarea si inlaturarea sefei D.N.A. de la conducerea directiei), cat si pe fondul unui interes de grup, avand in toata aceasta operatiune de compromitere un rol de initiator, dar si de intermediar si interfata a vointei infractionale din partea altor persoane.

Profitand astfel de relatiile create in functia avuta in cadrul Serviciului Roman de Informatii, prin intermediul unui cetatean israelian condamnat definitiv la 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si evaziune fiscala intr-un dosar instrumentat tot de catre D.N.A., inculpatul D.D. a intrat in legatura cu inculpatul D.Z., reprezentant al unei companii de investigatii israeliene, cu numele de marca ‘BlackCube’, caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit.

Astfel a fost demarat si proiectul ‘Tornado’, ce a format obiectul cercetarilor in cauza, ale carui activitati desfasurate in cursul anului 2016, au vizat compromiterea imaginii unui inalt oficial din Romania – procurorul sef al DNA de la aceea data.

Momentul negocierii si conturarii planului infractional din cadrul primei intalniri a fost urmat de acordul efectiv al declansarii operatiunii la cea de-a doua intalnire, situatie in care inculpatul D.D. a si platit in numerar un avans de aproximativ 150.000 de euro, stabilindu-se ca operatiunea sa se desfasoare de urgenta, avand in vedere iminenta decizie pe care administratia prezidentiala urma sa o ia in perioada ce urma, in ceea ce priveste sefa D.N.A.”, se arata in comunicatul DIICOT.

Anterior, trei angajati ai firmei israeliene Black Cube – Yossi Barkshtein, Ron Weiner si David Geclowicz – au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu procurorii romani, ei primind in instanta condamnari cu suspendare.

Daniel Dragomir a fost seful gruparii sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI, el fugind din Romania in luna iunie, cu putin timp inainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani si 10 luni de inchisoare cu executare, intr-un alt dosar de fals in inscrisuri si spalare de bani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: