Procurorii DNA desfiinteaza minciunile lui Gabriel Oprea: „Inculpatul a pus politistii rutieri care au executat aceasta activitate de insotire intr-o situatie permanenta de risc sporit”

news

Procurorii DNA spun, in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata Gabriel Oprea, ca acesta a avut o lipsa de interes fata de situatia de risc la care sunt pusi politistii nevoiti sa asigure insotirea, dovedind „insistenta draconica” pentru punctualitate impusa echipajelor de politie.

„Din probele administrate in cauza rezulta faptul ca inculpatii Oprea Gabriel, Mazilu Petre si General MPM Impex SRL au prevazut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, insa au socotit fara temei ca un astfel de rezultat nu se va produce. (…) In ceea ce il priveste pe inculpatul Oprea Gabriel s-a retinut ca acesta, cu incalcarea cadrului legal, a dispus insotirea permanenta a sa si a suspectului Nitu Tiberiu-Mihail de catre efective ale politei rutiere. (…) Actiunea inculpatului Oprea Gabriel de a dispune, in mod discretionar, cu nesocotirea cadrului legal, insotirea sa permanenta de echipaje ale politiei rutiere, de la preluarea functiei de ministru al afacerilor interne (ianuarie 2014) si pana la producerea accidentului de circulatie care face obiectul cauzei (octombrie 2015), vadeste atat o lipsa de intelegere a limitelor atributiilor si prerogativelor sale de ministru, cat si o lipsa vadita de interes fata de situatia continua de risc sporit la care au fost expusi politistii care au fost nevoiti sa asigure aceasta insotire si sa circule in mod continuu cu nerespectarea regulilor de circulatie”, se arata in rechizitorul procurorilor DNA, citat de Mediafax.

Acelasi document mai arata ca fostul ministru de Interne ar fi folosit in mod abuziv, in regim de coloana oficiala, un dispozitiv politienesc de insotire, ceea ce a presupus punerea intr-o situatie riscanta a politistilor care executau misiunile de insotire (inclusiv a Bogdan Gigina), fara a exista o justificare legala.

„Prin impunerea unor timpi de deplasare foarte scurti si prin insistenta draconica pentru «punctualitate» inculpatul Oprea Gabriel a impus echipajelor de politie rutiera un mod de lucru foarte periculos, determinand politistii rutieri sa circule cu viteze mult dincolo de limita de siguranta. Din cauza modului periculos pentru politistii rutierei in care era asigurata insotirea inculpatului Oprea Gabriel, a data de 21 septembrie 2009 martorul (….), motociclist care deschidea coloana oficiala in care calatorea inculpatul Oprea Gabriel, a fost implicat intr-un accident rutier in Piata Victoriei, acesta fiind lovit de un autoturism. Acesta a fost transporta la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti unde a fost diagnosticat cu «accident rutier in timpul muncii; entorsa glezna dreapta; contuzie pumn stang». (…) Fata de cele de mai sus, conferindu-si singur, in mod discretionar, „drepturi” neprevazute de cadrul legal, „drepturi” a caror exercitare a presupus punerea unor politisti rutieri in situatii de risc sporit, si impunand ca deplasarea echipajelor de politie rutiera sa se faca in regim de viteza sporita, inculpatul Oprea Gabriel a pus politistii rutieri care au executat aceasta activitate de insotire intr-o situatie permanenta de risc sporit, obligandu-i sa participe la o activitate cu un potential ridicat de producere de evenimente rutiere”, mai arata DNA.

Procurorii spun, in rechizitoriu, ca „din analiza acestor elemente de ordin obiectiv se impune concluzia ca inculpatul Oprea Gabriel a prevazut posibilitatea producerii unui eveniment rutier, sperand insa in mod usuratic ca un atare eveniment nu se va produce”.

Fostul ministru a fost trimis in judecata de DNA pentru ucidere din culpa in dosarul privind moartea politistului Bogdan Gigina, insa acuzatiile de abuz in serviciu au fost clasate. In acelasi dosar a fost cercetat si fostul procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, insa si in cazul acestuia acuzatiile au fost clasate.

„In ceea ce il priveste pe suspectul Nitu Tiberiu-Mihail s-a retinut ca acesta l-a ajutat pe inculpatul Oprea Gabriel sa savarseasca una dintre infractiunile de abuz in serviciu descrise mai sus, prin aceea ca in urma unei intelegeri cu inculpatul Oprea Gabriel a semnat un protocol prin care, cu incalcarea cadrului legal, s-a prevazut insotirea permanenta a procurorului general de un echipaj al politiei rutiere. (…) Pe parcursul urmaririi penale a aparut Decizia nr. 406/2017 a Curtii Constitutionale care a dus la abrogarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu, in sensul ca doar incalcarea acelor atributii de serviciu prevazute de legislatia primara (lege ori ordonanta a guvernului) poate constitui element material al infractiunii de abuz in serviciu, nu si incalcarea unor alte acte normative, cum sunt hotararile Guvernului. Fata de aspectul ca prevederile normative incalcate de catre inculpatul Oprea Gabriel si de suspectul Nitu Tiberiu-Mihail sunt din legislatia secundata (hotarare a Guvernului) in cauza nu mai sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infractiuni urmeaza a se dispune clasarea fata de Oprea Gabriel si Nitu Tiberiu-Mihai”.

Gabriel Oprea a fost trimis miercuri in judecata de catre DNA pentru ucidere din culpa, in dosarul anchetei privind moartea politistului Bogdan Gigina.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: