Procurorii federali americani il acuza pe un lider japonez Yakuza de trafic de materiale nucleare. In ce tara urmau sa ajunga aceste materiale

externe

Gangster Yakuza

Procurorii federali din New York au anuntat miercuri ca au acuzat un lider japonez Yakuza de conspiratie pentru trafic de materiale nucleare din Birmania catre alte tari, in ideea ca acestea vor fi folosite de Iran pentru a fabrica o arma nucleara, relateaza CNBC.

Gangsterul acuzat, Takeshi Ebisawa, „si confratii sai au aratat mostre de materiale nucleare in Thailanda” unui agent sub acoperire de la Administratia americana pentru combaterea drogurilor, care se dadea drept traficant de narcotice si arme cu acces la un general iranian, au declarat procurorii.

„Cu ajutorul autoritatilor thailandeze, mostrele nucleare au fost confiscate si ulterior transferate in custodia fortelor de ordine din SUA”, a precizat Biroul procurorului american din Manhattan intr-o declaratie prin care a anuntat o noua punere sub acuzare impotriva lui Ebisawa si a unui alt barbat.

„Un laborator de expertiza nucleara din SUA a analizat ulterior esantioanele si a confirmat ca acestea contin uraniu si plutoniu de calitate militara”, se arata in comunicat.

In rechizitoriu se arata ca, in septembrie 2020, Ebisawa a trimis prin e-mail agentului DEA sub acoperire o scrisoare in numele unei companii miniere prin care se oferea sa vanda 50 de tone de uraniu si toriu pentru 6,85 milioane de dolari.

Procurorul american Damian Williams a declarat ca Ebisawa a „traficat cu nerusinare” materialul nuclear crezand ca acesta va fi folosit pentru a dezvolta un program de arme nucleare”.

Procurorul a mai spus ca, dupa a incercat sa vanda materialele nucleare, liderul Yakuza „a negociat si cumpararea de arme, inclusiv rachete sol-aer, mitraliere M60, AK-47 si munitie perforanta pentru blindate”.

Ebisawa, in varsta de 60 de ani, si co-inculpatul sau in varsta de 61 de ani in acest caz, Somphop Singhasiri, cetatean thailandez, au fost acuzati anterior, in aprilie 2022, de trafic international de stupefiante si infractiuni legate de arme de foc, a precizat biroul lui Williams.

Ambii inculpati urmeaza sa fie adusi joi in fata instantei federale din Manhattan pentru noile acuzatii.

Yakuza este un sindicat japonez al crimei organizate.

In rechizitoriul impotriva lui Ebisawa si Singhasiri se spune ca „activitatile infractionale ale lui Ebisawa au inclus traficul de narcotice si de arme la scara larga, iar reteaua sa infractionala internationala se extinde in Asia, Europa si Statele Unite, printre altele”.

De asemenea, se spune ca, la inceputul anului 2020, Ebisawa a declarat unei alte persoane si unei surse confidentiale a DEA ca avea acces „la o cantitate mare de materiale nucleare pe care dorea sa le vanda”, inclusiv uraniu.

La scurt timp dupa aceea, Ebisawa a trimis uneia dintre aceste persoane fotografii „reprezentand un material stancos cu un contor Geiger, care este folosit pentru a masura radiatiile”, se sustine in rechizitoriu.

Ebisawa este acuzat de trafic international de materiale nucleare, conspiratie pentru importul de narcotice, conspiratie pentru achizitionarea, transferul si posesia de rachete sol-aer, conspiratie pentru posesia de arme de foc, inclusiv mitraliere si dispozitive distructive si spalare de bani.

El risca o pedeapsa maxima de inchisoare pe viata.

Singhasiri este acuzat de conspiratie la importul de stupefiante si conspiratie pentru a detine arme de foc, inclusiv mitraliere si dispozitive distructive. De asemenea, acesta risca o pedeapsa maxima de inchisoare pe viata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: