Procurorii francezi acuza gigantul Lafarge de „finantare a terorismului”: „Compania era constienta de felul in care sunt utilizate fondurile”

externe

Lafarge Franta

Procurorii francezi recomanda ca producatorul de ciment Lafarge sa fie trimis in judecata sub acuzatia de finantare a terorismului din cauza activitatilor sale din trecut in Siria, a declarat vineri pentru AFP o sursa apropiata cazului.

Parchetul antiterorist francez (PNAT) vrea sa trimita in boxa acuzatilor compania si pe noua dintre fostii sai directori, a declarat sursa citata.

Lafarge face parte, din 2015, din conglomeratul elvetian de materiale de constructii Holcim.

Acesta a recunoscut ca, in 2013 si 2014, a platit aproape 13 milioane de euro unor intermediari pentru a mentine in functiune fabrica sa de ciment din Siria. Acest lucru s-a intamplat la mult timp dupa ce alte firme franceze s-au retras din tara.

Compania sustine ca nu a avut nicio responsabilitate pentru faptul ca banii au ajuns in mainile unor grupuri, printre care s-ar fi numarat si Statul Islamic.

Dar, intr-un dosar PNAT vazut de AFP, procurorii au avut o opinie diferita.

Compania „fie a intentionat ca fondurile sa fie utilizate in intregime sau partial in scopul comiterii de acte teroriste, fie era constienta ca asa vor fi utilizate”, au scris acestia.

Lafarge si-a retras personalul strain de pe santierul sirian in 2012, dar a pastrat muncitorii locali pana in 2014, cand santierul a fost evacuat chiar inainte ca Statul Islamic sa-l preia.

Mai multi angajati sirieni si ONG-uri – Sherpa si Centrul European pentru Drepturile Constitutionale si Drepturile Omului (ECCHR) – au depus o plangere legala impotriva Lafarge, iar justitia franceza a deschis o ancheta in 2017.

Luna trecuta, cea mai inalta curte de apel din Franta a decis ca Lafarge si fostii manageri ar putea fi acuzati de complicitate la crime impotriva umanitatii in legatura cu platile. Procurorii investigheaza in continuare aceste acuzatii.

Cu toate acestea, instanta a respins o acuzatie anterioara de punere in pericol a vietii altora, spunand ca legislatia franceza nu poate fi aplicata sirienilor care lucreaza in fabrica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: