Procurorii italieni investigheaza raspunsul autoritatilor la tragedia migrantilor care au murit in weekend dupa ce ambarcatiunea pe care se aflau s-a scufundat

externe

Procurorii italieni investigheaza raspunsul serviciilor de urgenta la tragedia din weekendul trecut, cand zeci de migranti au murit in urma scufundarii ambarcatiunii pe care se aflau, dupa ce autoritatile au fost acuzate ca au reactionat cu intarziere, a declarat joi o sursa din politie, citata de Reuters.

Procurorii din orasul calabrez Crotone au cerut politiei documente cu privire la actiunile lor inainte ca ambarcatiunea care transporta 150-200 de migranti sa loveasca de stanci la doar cativa metri de tarm duminica trecuta. Aceeasi cerere a fost facuta si la Garda de Coasta, a informat presa italiana.

Presedintele italian Sergio Mattarella a vizitat, joi, supravietuitorii intr-un spital local, impartind jucarii copiilor. De asemenea, a mers la sala de sport unde sunt asezate sicriele victimelor, aducand un omagiu.

Autoritatile locale au spus ca un alt cadavru a fost recuperat joi, ridicand numarul mortilor la 68.

Cincizeci si patru dintre victime au fost identificate acum – 48 de afgani, trei pakistanezi, un sirian, un tunisian si un palestinian.

Una dintre victimele din Pakistan este Shahida Raza, fosta jucatoare de hochei a nationalei pakistaneze.

Tragedia a intensificat dezbaterea asupra migratiei in Europa si Italia, unde noile legi dure pentru organizatiile caritabile de salvare a migrantilor, adoptate de guvernul de dreapta recent ales, au atras critici din partea Natiunilor Unite si a altor tari.

Prim-ministrul Giorgia Meloni le-a cerut colegilor europeni sa faca mai mult pentru a opri imigratia ilegala si pentru a preveni noi tragedii pe mare.

Exista si intrebari despre raspunsul in caz de urgenta.

Ambarcatiunea, care plecase din Turcia, a fost observata pentru prima data sambata seara, la aproximativ 74 km de coasta Calabriei, de un avion operat de Frontex, agentia de frontiera a Uniunii Europene. Frontex a spus ca barca naviga fara probleme, dar a alertat autoritatile italiene, deoarece camerele sale termice au indicat ca sub punte s-ar afla mai multe persoane.

Guardia di Finanza, care supravegheaza coasta, a declarat ca a trimis doua barci de patrulare, dar au renuntat sa mai caute ambarcatiunea cu migranti si s-au intors in port din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Mass-media s-a intrebat de ce Garda de Coasta, ale carei nave sunt mai bine echipate pentru a face fata marii agitate, nu a fost desfasurata pana cand a primit un apel de urgenta a doua zi dimineata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: