Procurorii se apropie de responsabilii represiunii din 10 august. Surse: Dancila va fi chemata la Parchetul General

politica

Surse judiciare au declarat ca procurorii de la Parchetul General ii vor chema la audieri pe fostul sef al Jandarmeriei Romane, Sebastian Cucos, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, si pe premierul Viorica Dancila. Acestia vor trebui sa dea detalii despre represiunea din Piata Victoriei.

Potrivit Antena 3, procurorii o vor inreba pe Viorica Dancila in legatura cu acuzatiile de „lovitura de stat” pe care le-a lansat intr-o scrisoare transmisa presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

In scrisoarea adresata presedintelui CE, Jean Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Frans Timmermans, Viorica Dancila s-a plans ca protestele de la Bucuresti din 10 august si atitudinea unor oameni politici reprezinta incercari de inlaturare pe cale violenta a guvernului ei.

„Evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participarii unor manifestanti care au instigat la actiuni violente. Au fost incercari repetate de intrare in sediul guvernului, de fortare a cordoanelor de jandarmi si de incendiere a unor obiective in spatiul public.

In aceste conditii, fortele de ordine au intreprins demersuri de oprire a violentelor in conformitate cu legislatia in vigoare, iar fata de plangerile unor demonstranti care au reclamat faptul ca au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate.

Manifestatia din 10 august a devenit subiect de disputa politica interna, majoritatea liderilor partidelor au facut apel la calm si la izolarea fortelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au facut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducand acuze institutiilor statului, fortelor de ordine, respectiv celor care in toate statele membre au rolul de a proteja cetatenii de agresiuni si actiuni violente. Consider ca aceste incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos in randul statelor democrate.

De asemenea, functia constitutionala de mediator intre societate, fortele politice si institutiile statului, care revine Presedintelui Romaniei, conform atributiilor din legea fundamentala, a fost ignorata de catre acesta, care dimpotriva a gasit momentul sa aduca acuze Guvernului si sa faca un apel la continuarea protestelor”.

Scrisoarea lui Dancila a ramas fara raspuns.

Comentarii: