Procurorul care i-a scapat pe Abramburica, Nica si Funeriu din Dosarul „Microsoft 2” a explicat de ce i-a lasat liberi pe ministrii care au luat o spaga de 23 de milioane de dolari

news

Procurorul Mihaiela Moraru a declarat, vineri seara, la B1 TV, ca regreta ca nu s-a retras mai devreme din acest Dosarul Microsoft. Ea sustine ca invinovatirea sa a fost, probabil, cea mai simpla metoda de a explica esecul acestui dosar.

„Da, probabil ca a fost cea mai simpla metoda de a explica esecul acestui dosar. Eu merg in continuare pe ideea ca poate a fost o interpretare gresita sau o necunoastere a legii, pentru ca este clar ca momentul consumarii infractiunii este corect determinat si in functie de un moment al consumarii infractiunii incorect determinat se calculeaza un termen de prescriptie gresit. (…) E clar, insa, ca in 2015 Inalta Curte de Casatie si Justitie a analizat prescripitia pe faptele acestor persoane si a constatat ca nu a intervenit”, a mai sustinut procurorul Mihaiela Moraru Iorga, revocata din DNA si in cazul careia instanta a decis suspendarea acestei decizii.

Cele doua dosare cu numele Microsoft

Mihaiela Moraru Iorga a explicat ca este vorba despre doua dosare, pentru unul existand o sesizare din partea unei firme referitoare la proprii angajati, iar cel din 2013 s-a deschis in urma unei sesizari a Corpului de Control al prim-ministrului.

„In anul 2010 a existat o sesizare a unei firme implicate in derularea acestor contracte de licentiere Microsoft. Sesizarea viza fapte ale angajatilor sai, in dosarul care are data de inregistrare 2010 au fost efectuate acte de urmarire penala, este inceputa urmarirea penala in personam, au fost efectuate perchezitii domiciliare, a fost dispusa o comisie rogatorie care e in derurale si-n prezent. Dosarul despre care vorbim astazi, in care s-a dispus solutia de clasare prin prescriptie, e cu totul alt dosar, inregistrat in 21.05.2013, ca urmare a sesizarii formulate de Corpul de Control al prim-ministrului. Aceasta sesizare viza fapte din 2009. Ne-am sesizat din oficiu cu privire la fapte din 2004 pana-n 2009 care au favorizat faptele din 2009”, a povestit Iorga.

Intrebata cand i-a fost luat dosarul, Moraru a raspuns: ”In septembrie 2016, discutiile dintre noi pe marginea probatoriului au devenit tot mai tensionate si eu am facut un referat din proprie initiativa, prin care am solicitat redistribuirea dosarului.

Prejudiciul

In cuprinsul referatului, anticipand ca vor fi discutii cu privire la motive, am spus ca nu pot solutiona dosarul fara o expertiza contabila si una IT, care sa stabileasca un prejudiciu cert”.  Ea a sustinut ca prejudiciul avansat a fost unul estimat, iar pentru ca acesta sa fie cert era nevoie ca un expert sa stabileasca faptul ca valoarea de piata a licentelor era mult mai mica decat cea din contracte.

DNA a anuntat, joi, ca in dosarul Microsoft s-a dispus clasarea clauzei fata de sapte fosti ministri – Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu. In cazul lui Funeriu cauza a fost clasata pentru ca fapta nu exista, iar in celelalte sase cazuri a intervenit prescriptia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: