Procurorul DNA Alexandra Lancranjan lupta fara ostoire, va fi din nou in strada. Jandarmeria incearca sa ii impiedice pe magistrati sa protesteze

news

Procurorul Alexandra Lancranjan anunta ca luni, 25 martie va avea loc un nou protest al magistratilor pe scarile Palatului de Justitie. In urma cu o saptamana, Jandarmeria a incercat sa ii impiedice pe judecatori si procurori sa protesteze in acest loc.

„Magistratii vor protesta luni, 25 martie 2019, la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, fata de refuzul Guvernului de a abroga integral OUG 7/2019, fata de maniera netransparenta si neloiala de legiferare in domeniul statutului profesiei de magistrat, fata de infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, precum si fata de iminenta adoptare a unei OUG de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, care este de natura sa afecteze grav combaterea fenomenului infractional in ansamblu”, a scris Lancranjan pe Facebook.

Jandarmii au incercat sa ii impiedice pe magistrati sa protesteze, la inceputul saptamanii trecute, pe treptele Palatului de Justitie, invocand un ordin al conducerii Curtii de Apel Bucuresti. Unul dintre jandarmii mobilizati acolo a spus, intrebat de Rezistenta TV, ca magistratii nu pot protesta pentru ca „este spatiul juridic al institutiei”, iar reprezentantii Curtii de Apel Bucuresti „vor sa se delimiteze”. O judecatoare a ramas insa tot timpul pe treptele institutiei, iar in cele din urma ei i s-au alaturat si ceilalti judecatori si procurori, care se mutasera in coltul din stanga al cladirii.

Luni seara, de la ora 18.00, mai multi judecatori si procurori s-au adunat din nou pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, pentru a protesta fata de modificarea legilor justitiei si fata de Ordonanta 7, de modificare a acestora. Ei au fost impiedicati insa de jandarmi, care le-au transmis magistratilor ca nu pot protesta pe treptele instantei, invocand dispozitii ale conducerii Curtii de Apel Bucuresti.

„E spatiul juridic al institutiei. Institutia vrea sa se disocieze si sa faca in alta parte”, a spus unul dintre jandarmi, intrebat de Rezistenta TV de ce ii impiedica pe magistrati sa protesteze.

Magistratii s-au mutat apoi la coltul cladirii, discutand ce sa faca, iar pe treptele Palatului de Justitiei a ramas in continuare sa protesteze o singura judecatoare – Andreea Sarbu, de la Judecatoria Sectorului 1.

„Cred ca oricine vrea sa protesteze trebuie sa aiba dreptul sa o faca. (…) Imi doresc o revizuire a legilor justitiei, care incalca independenta justitiei. Lasand la o parte ordonantele, care evident ca ne incalca independenta, nici cele trei legi ale justitiei nu respecta statul de drept”, a declarat judecatoarea, potrivit imaginilor postate pe Facebook de Rezistenta TV.

Intrebata despre faptul ca magistratii au fost impiedicati sa protesteze, ea a afirmat: „Presedintele Curtii de Apel Bucuresti ne interzice sa stam pe treptele Curtii (…) am inteles ca exista un ordin, pe care nu l-am vazut (…) Dreptul la libera exprimare nu ni-l poate interzice nimeni. Este un drept pe care il avem si noi, magistratii, ca orice cetatean”.

Dupa un timp, langa ea au venit si ceilalti magistrati care se mutasera in coltul din stanga al cladirii.

„Este un protest tacut al colegilor judecatori si procurori. Este public ce cerem in legatura cu legile justitiei si cu modalitatea in care se intampla modificarile legislative in aceasta perioada. Dialogul cu celelalte puteri ale statului ar trebui, la acest moment, sa fie in sensul pastrarii principiului echilibrului si transparentei. Toate solicitarile judecatorilor si procurorilor sunt publice prin intermediul asociatiilor sau demersuri personale”, a declarat, potrivit Mediafax, procurorul DNA Alexandra Lancranjan, cea care instrumenteaza dosarul Tel Drum, in care este vizat Liviu Dragnea.

Mai mult despre:

Comentarii: