Procurorul DNA, despre inculpatul Piedone: „E cunoscut cu antecedente penale si a continuat sa incalce legea”. A cerut pedeapsa maxima pentru primarul Sectorului 5

politica

Procurorul DNA in procesul Colectiv a cerut pedeapsa maxima pentru inculpatul Cristian Popescu Piedone, vineri, in fata Curtii de Apel Bucuresti.

Iata ce a spus procurorul DNA despre Piedone, conform jurnalistului Razvan Lutac, prezent in sala:

„Ceea ce il caracterizeaza pe Cristian Popescu Piedone este nesinceritatea fata de toti cei implicati, de la rude la autoritati.

Inculpatul (Piedone) a jonglat cu nerespectarea legii. (…) Instanta de fond a fost prea blanda. Atitudinea sa a fost sfidatoare, este departe de notiunea de solemnitate.

E cunoscut cu antecedente penale si a continuat sa incalce legea.

Daca ne permitem coruptie in administratie, cu o astfel de finalitate, ne permitem si pedepse pe masura.

Nu este posibil ca unui privat sa i se aplice si pedeapsa mai mare decat un functionar al statului. Privatii au functionat pentru ca functionarii publici au permis asta, cu buna stiinta”.

Dezbaterile finale au fost suspendate pana luni. Judecatoarea Pretoria Adina Dumitrache a mentionat ca vor putea lua cuvantul, luni sau marti, si rude ori persoane ranite in club in limita timpului disponibil. Cel mai probabil, marti seara se va ramane in pronuntare, dupa ultimul cuvant al inculpatilor, a mai precizat Razvan Lutac.

Procurorii DNA si ai Parchetului General au cerut, joi, pedepse maxime pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii, judecati in dosarul „Colectiv”.

Curtea de Apel Bucuresti a inceput vineri dezbaterile finale din dosarul „Colectiv”, context in care procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximum prevazut de lege” si cu executare in cazul celor acuzati in acest caz.

Procurorul Parchetului General a declarat in fata judecatorilor ca si dupa tragedia din Colectiv multi agenti refuza sa isi ia autorizatii pentru incendiu, doar afiseaza pe geam ca nu au, dar anuntul nu ii exonereaza de raspundere penala.

„Riscurile sunt si mai mari. (…) Pot avea impresia ca nu raspund penal pentru ca victimele isi asuma sa arda de vii cand intra intr-o locatie fara aviz. (…) Chiar daca societate e marcata de tragedia din Colectiv, aceasta se poate intampla din nou oricand”, a spus anchetatorul.

La randul sau, procurorul DNA a cerut instantei aplicarea unor pedepse maxime si cu executare, sustinand ca „este inexplicabila atitudinea blanda a instantei de fond”.

Anchetatorul a mai adaugat ca ordinea sociala a fost „alterata” de coruptie, iar oameni au ars,”si nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.

Procesul se afla in faza de apel, dupa ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii.

Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv.

Totodata, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – au primit cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Daniela Nita – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani.

Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie, a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Motoc, referent superior – 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

Persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel de persoanele condamnate, dar si de catre procurori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: